Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В українському селі постійна криза – експерт

Виробники сільськогосподарської продукції часто здають свою продукцію за цінами, нижчими за рівень рентабельності, і різке підняття цін на продукти харчування - не їхня вина, - так вважає експерт з питань агропромислового комплексу Михайло Кожушко.

 

«Причина знаходиться в площині стосунків «держава-виробник», - говорить він –. Практична відсутність фіскального, цінового, економічного регулювання з боку держави у всьому ланцюгу виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції дає змогу наживатись посередникам, створити соціальну напругу і залишити біля порожнього корита сільськогосподарського виробника. Держава наобіцяла відшкодувати збитки на посів цукрового буряка, але не виконала своєї обіцянки, і так по багатьох програмах. Тепер, щоб компенсувати витрати, треба піднімати ціни. Враховуючи те, що зараз, після зими, люди відкривають свої сховища, ціна на деякі продукти стабілізується. На фрукти, зокрема яблука, ціна зростатиме, оскільки зростають витрати на їхнє зберігання. Доля цін, значною мірою, залежатиме від дій нового уряду, тому зараз сказати  упевнено, що ціни зростатимуть чи падатимуть, доволі складно».

 

Аналізуючи ситуацію у сфері сільського господарства у кризовий період, експерт наголосив: «На жаль, в українському селі постійна криза. А те, що відбулось у минулому році, особливо загострило практично всі галузі сільського господарства. Найбільше постраждала галузь тваринництва, домашні господарства. Це проявилось у скороченні поголівя, відсутності обігових коштів. Планка бідності піднялася ще вище».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ