Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

В українців генетична відсутність страху перед російською армією, - Забужко

В українців генетична (і цим ми дійсно відрізняємось від європейців) відсутність страху перед російською армією, зауважила Оксана Забужко у розмові з Радіо Свобода.

Захід Росії просто боїться, каже Оксана Забужко. Письменниця і громадський діяч, яка проводить чимало часу у товаристві європейських інтелектуалів, вважає, що від доби Другої світової війни європейці на генетичному рівні відчувають страх перед «російськими визволителями» та їхньою зброєю. А відтак, як зазначила письменниця, Європа намагається не дратувати Росію.

«Ми часто говоримо про те, який комплекс генетичного страху у нас, українців, залишив Голодомор. Але ми дуже слабко собі уявляємо, який комплекс генетичного страху лишився в європейських країн, по котрих пройшла «армія-визволителька». Радянська армія йшла по Європі, і немає народів на територіях, де відбувався театр воєнних дій Другої світової війни, в яких би не було «у шафах» своїх «не оплаканих скелетів» і неоплаканих мертвих. І ось вам підсвідомий глибокий страх – «Бога ради, тільки не чіпайте Росію!» – каже Забужко.

Захід довго вірив, що президент Росії Володимир Путін є політиком, лідером держави, котра має проблеми, але з котрою можна вести діалог, зауважила Забужко. Захід не зміг «розшифрувати семантику путінських жестів, семантику поведінки банального кадебешника на прізвисько «Моль». Про це Забужко розповіла українським журналістам.

І лише Україна виявилась наріжним каменем, що об нього російський агресор обламав зуби.

Саме Україна, українці «здерли маски» з облич російських керівників і продемонстрували європейцям не лише справжні наміри Кремля, а і здатність протистояти російській агресії.

Адже історично саме Україна і породила Російську імперію, і століттями слугувала їй донором, і за участі українців Росія вигравала всі свої війни, вважає Забужко.

«Не випадково перший Путінський випад нацистського характеру, який прозвучав кілька років тому, стосувався українців. Тоді президент Росії сказав, що, мовляв, «і без України ми би перемогли» у війні. Тоді як насправді все було з точністю до навпаки – тобто, без української участі Росія ніколи не перемагала! І результатом цієї постійної нашої співучасті у російських перемогах, які Росія всі привласнювала собі, є наступний факт: в українців генетична (і цим ми дійсно відрізняємось від європейців) відсутність страху перед російською армією», – наголосила письменниця у розмові з Радіо Свобода.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ