Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В українців найменші в Європі зарплати

Менше, ніж в Україні, ніхто у Європі не заробляє, констатує директор Інституту демографії Елла Лібанова. Офіційні доходи українців, за даними Держкомстату, торік практично не зросли: у жовтні 2008 року середня зарплата українця становила 1917 гривень на місяць, а у жовтні 2009 року – 1950 (приблизно 246 доларів). Для порівняння: у Польщі середня зарплата – 1,2 тисячі доларів на місяць, у Франції – 5,5 тисяч доларів, а у Латвії – 575 доларів.

Як можна підняти середні зарплати в Україні й при цьому уникнути стрибка інфляції, підняття цін та інших негативних наслідків?

Економічна криза, стрімке падіння курсу гривні, а також намагання у таких умовах заморозити зарплати. Як наслідок українець у середньому заробляв торік лише на 33 гривні більше, ніж позаторік. Реальні доходи, звісно, більші (якщо врахувати «зарплати у конвертах»), але і з ними українці одержують грошей найменше в Європі, зазначає директор Інституту демографії Елла Лібанова. «Навіть, якщо брати з урахуванням цін, то все одно виходить, що програємо. Скажімо, Польща та Угорщина пішли на різке підвищення зарплати і це було чинником економічного розвитку. В нас і різкого не було, і зростання продуктивності не було».

Окрім цього, зазначає Елла Лібанова, «тінізація» заробітних плат є, але вона не така велика, як декому здається. «Тому що я ніколи не повірю, що на великому підприємстві, де працює декілька тисяч працівників, хтось піде на те, щоб видавати «зарплату в конвертах». Середня заробітна плата більш-менш віддзеркалює ситуацію».

Штучно підняти зарплату неможливо, це ілюзія і гра на почуттях виборців, зауважує економіст, колишній віце-прем’єр та міністр економіки України Володимир Лановий. За його словами, щоб підвищити рівень заробітної плати необхідні кілька чинників - це зниження матеріаломісткості, зменшення кількості сировинних галузей і збільшення кількості галузей кінцевого продукту. «Це нові технології, нові галузі, нове виробництво і переведення людей на високооплачувані робочі місця. Друге питання – підвищення самої продуктивності праці за рахунок залучення нових капіталів та нового менеджменту», - сказав Володимир Лановий.

Середні зарплати українців називають найнижчими в Європі, а от ціни цілком можна порівняти з цінами в інших незаможних державах континенту, а в деяких аспектах (зокрема, стосовно житла) вони є навіть вищими, передає Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ