Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Україну прийшла Масляна

Сьогодні починається одне з найбільш "смачних" свят - масляна. Сирним тижнем слов'яни проводжають морози і зустрічають довгоочікувану весну ще з язичницьких часів. Найближчий тиждень для віруючих - остання можливість погуляти від душі і наїстися перед Великим постом.

Медики, щоправда, не радять дотримуватися напуття предків і бути в цей святковий тиждень помірними, пише газета "Сегодня".

"Об'їдатися млинцями не варто, адже ця їжа швидко засвоюється організмом, - радить столичний дієтолог Борис Скачко. - По-перше, можна ваги набрати стільки, скільки за всі новорічні свята не набрали. По-друге, може не витримати підшлункова. Тим більше що все це, природно, буде супроводжуватися алкоголем. Можу порадити перед млинцями з'їсти 100-200 грамів м'яса або риби, щоб наповнити організм білком. Він поліпшить травну систему, додасть ситості, і нейтралізує алкоголь". Та й ситий не стільки млинців з'їсть, скільки голодний.

У православ'ї вважається, що Сирна седмиці (Масляна) потрібна для підготовки до Великого посту, примирення з ближніми і прощення образ. Перший млинець треба віддати убогим, а тещу пригощати не раніше п'ятниці. На цьому тижні кожному дню надається особливе значення.

Понеділок - зустріч. Дружини на цілий день відправляються до своїх батьків допомагати по господарству. Всі починають пекти млинці, перші з яких віддаються жебракам - на поминання покійних. Увечері свекор зі свекрухою йдуть на млинці до сватів.

Вівторок - загравання. Починаються вуличні гуляння. Молоді будують сніжні і крижані фортеці, беруть їх штурмом, одягають смішні маски (в радісному обличчі і життя радісне). На гуляння приносять млинці, частують рідних і знайомих.

Середа - ласунки. Тещі запрошують зятів на млинці. Святковий стіл готується рясний.

Четвер - великий розгул. Гуляння "повним ходом": катання на крижаних гірках і конях, гойдалки, карнавали, гучні бенкети. Вулицями возять опудало на колесі, влаштовують змагання в силі, кулачні бої.

П'ятниця - тещині вечірки. Зяті кличуть у гості своїх улюблених тещ. Пригощають їх млинцями.

Субота - посиденьки зовиці. Молоді невістки запрошують у гості своїх зовиць (сестер чоловіка) і повинні зробити якийсь подарунок.

Прощена неділя - підготовка до Великого посту. У храмах на вечірньому богослужінні здійснюється обряд прощення - настоятель просить вибачення у прихожан. Всі віруючі, кланяючись один одному, теж просять вибачення, а на прохання відповідають: "Бог простить". Також треба вибачитися перед близькими та друзями вдома. На крижаних гірках в цей день розводять багаття - прощаються з зимою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ