Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні можуть запровадити податок на виведений капітал

Запровадження податку на виведений капітал стимулюватиме економічне зростання та інвестиції – Президент.

«Ми повинні шукати нестандартні, нетривіальні рішення для стимулювання інвестицій та прискорення економічного зростання. Є ідея, і ми хочемо винести її на широке громадське обговорення. Ви сьогодні станете першими, кому презентують довгоочікуваний проект Закону щодо запровадження податку на виведений капітал», - сказав Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ділових кіл.

За  словами Глави держави, ВВП у третьому кварталі поточного року зріс на 2,1%. «Після глибокого  падіння, спричиненого війною та економічною агресією з боку Росії, ця позитивна тенденція не може не тішити. Але, очевидно, що такі низькі темпи економічного зростання для нас є неприйнятними», - зазначив він, пояснюючи причини такої законодавчої ініціативи.

Президент подякував Уряду і окремим народним депутатам, які «всупереч дуже шаленому опору», сформували єдину команду і прийняли рішення щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

«Чи є ризик, що скоротяться надходження до державного бюджету? Є. І ми чітко їх розуміємо. І маємо передбачити відповідні компенсатори, щоб не постраждав державний бюджет і соціальні програми», - підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, пропонується запровадити оподаткування лише тієї частини прибутку підприємств, яка не спрямовується на розширення чи створення виробництва. Цей податок буде дуже простий в адмініструванні. «Щоб не вирішували податківці, що ви віднесли на собівартість, яка структура вашої собівартості, який спосіб і технології виробництва», - зауважив він.

Петро Порошенко зазначив: «Це має величезне антикорупційне значення, величезне спрощення ведення бізнесу, зниження собівартості і переведення абсолютної більшості українського бізнесу з потенційно, тих кого можуть звинуватити в якихось кримінальних кроках, на абсолютно чисту світлу і прозору сторону».

«Це потужна ін'єкція, щоб стимулювати економічне зростання, потужний стимул – від фіскального до психологічного – зараз інвестувати в Україну», - переконаний Глава держави.

Він також додав, що приховування прибутку та малювання фіктивних збитків, чим, на жаль, вимушена була займатися абсолютна більшість представників бізнесу, нарешті втратить сенс. «Єдине, що втратять роботу певні радники, які радили як це робити. Вибачте, перекваліфікуйтеся. Думаю, що саме гарний час для цього», - зауважив він.

За його словами, відображення реального стану капіталізації та прибутковості підприємств надзвичайно полегшить залучення інвестицій та кредитів.

«Розумію, що все це відбудеться не одразу. Але я твердо переконаний, що в дуже короткій перспективі ми будемо мати рішуче зростання ВВП і як наслідок збільшення доходів державного бюджету. З лихвою це перекриє ці втрати, ризики щодо скасування податку на прибуток», - зазначив Петро Порошенко.

За словами Президента, як компенсувати ці втрати на перших порах – це спільне командне завдання, в першу чергу влади, але і поради бізнеса будуть дуже потрібні. «Я хочу вас переконати – ми з цим впораємось. Була б лише впевненість, що бізнес точно хоче цієї реформи і є нашим надійним, твердим партнером в її реалізації», - зазначив він.

Глава держави закликав бізнесменів спільно з державою виробити стратегічну комунікацію, яка має вибудовуватись з суспільством у цьому питанні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ