Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В університеті Франка пройшов Тиждень пам’яті жертв Голодомору

У Львівському національному університеті імені Івана Франка вшанували пам’ять жертв Голодомору1932-1933 років і злочинів комуністичного режиму в Україні, повідомили в прес-центрі університету.

Тиждень пам’яті жертв Голодомору у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочався 22 листопада 2011 року на факультеті журналістики вечором, присвяченим мільйонам невинних українців, яких було знищено під час Голодомору 1932-1933 років і політичних репресій. Екскурсом в історію, щирими тихими розповідями, майстерним поетичним словом і спогадами очевидців студенти згадали про трагічне минуле українців, не залишивши байдужими глядачів. Факультетська спільнота виклала зі запалених свічок хрест і напис «1932–33», вшановуючи тих, хто загинув у страшні часи Голодомору, хвилиною мовчання.

«Голод 1932–1933 рр. на Східній Україні був за своєю природою геноцидом українського населення, яке протидіяло більшовицькому наступу на все українське», - прозвучало під час концерту-реквієму «Дзвони скорботи».

Учасники меморіального вечора, студенти та викладачі кафедри музичного мистецтва та хореографії факультету культури і мистецтв, семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа, актори Зразкового театру української пісні «Джерельце» та студентського театру пісні «Дзвін», представили театралізовані постановки, які ілюстрували життя українського села та його занепад із наростанням темпів геноциду українців. Під час дійства йшлося про основні етапи та причини масових репресій в Україні у тридцятих роках минулого століття, про переслідування та ліквідацію Української церкви, бездіяльність і мовчання найближчих сусідів України в час, коли гинули мільйони наших громадян. Трагічним апогеєм постановки стала театралізована сцена смерті головного героя – селянського хлопчика, який уособлював образ мільйонів невинних жертв Голодомору.

У рамках вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні впродовж тижня в Університеті тривала виставка англомовного проекту «Holodomor: Genocide by Famine». Представлену колекцію Ліґа Українців Канади та Ліґа Українок Канади подарувала Науковій бібліотеці Університету. Експозиція складається із добірки плакатів і відеоматеріалів, присвячених сторінкам історії України в добу Голодомору 1932-33 років. Плакати містять фоторепортаж із життя українського селянства, що зазнало нищівних наслідків політики тоталітарного режиму, спогади та інтерв’ю людей, що пережили хвилю голодоморів в Україні, карти та документи зі звітів Міжнародної комісії у справі Голодомору, а також стислий огляд зарубіжних та українських видань, присвячених цій темі.

Сьогодні упродовж дня у холі головного корпусу Університету демонстрували відеоматеріали заходів до вшанування жертв Голодомору в Україні 1932-33 років, що відбулися в Торонто 18 квітня 2008 року (Exhibit Holodomor: Genocide by Famine and International Remembrance Flame), які були промоційною програмою до ухвали Парламенту Канади (29 травня 2008 року) про визнання голоду в Україні геноцидом, слайд-матеріали та документальний фільм “Harvest of Despair. The 1932-1933 Famine in Ukraine” (1984 рік), а також інші відеоролики про історію, причини і наслідки штучного Голодомору в Україні.

Університетська спільнота вшанувала пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і злочинів комуністичного режиму в Україні запаленням лампадок біля пам’ятника Іванові Франкові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ