Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В УПЦ МП агітують вірян писати Варфоломію протести проти автокефалії

Церковне начальство Української православної церкви Московського патріархату просить вірян надсилати листи до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням не надавати Томос про автокефалію Українській православній церкві. Про це Укрінформу стало відомо із власних джерел.

На єпархії УПЦ МП надійшли десятки тисяч бланків листа до Вселенського патріарха, які треба заповнити за наданим зразком. Вірянам пропонується звернутися до патріарха з проханням "не узаконювати розкол" та висловити протест проти створення Єдиної помісної на основі "розкольницьких угрупувань УПЦ КП та УАПЦ".

Тільки на одну єпархію прийшло 20 тисяч бланків, які мають заповнити протягом вихідних.

Фактично, таким чином керівництво УПЦ МП хоче зірвати надання Томосу.  

Разом із пропонованою формою вірянам видають пам’ятку, в якій їх переконують, що надання Томосу  УПЦ КП та УАПЦ – є порушенням їхніх конституційних прав.

За даними джерел Укрінформу, священики, підкоряючись начальству, такі форми почали заповнювати у Запорізькій єпархії, проте відмовилися заповнювати у Кам'янець-Подільській та частково - Хмельницькій.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив, що передав звернення Вселенському патріарху з проханням надати Томос про автокефалію Української православної церкви. Він висловив сподівання, що на найближчому Синоді Константинополь прийме позитивне рішення і воно  буде прийнято до 1030-ої річниці святкування Хрещення Русі-України, що відзначатиметься у липні ц.р. 

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

ukrinform.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ