Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

В уряді кажуть, що приструнили «гречаних» спекулянтів

Ціна на гречану крупу на продовольчому ринку стабілізувалася завдяки зусиллям Уряду, який провів переговори з виробниками гречки і домігся того, щоб ціна на цей продукт на роздрібному ринку не перевищувала 14 гривень за кілограм. Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий у п’ятницю, 4 лютого після того, як особисто відвідав магазин однієї крупної торговельної мережі та проконтролював ситуацію з цінами на гречану крупу, передає прес-служба МінАПК.

Заступник Міністра зауважив, що наразі Уряду вдалося стабілізувати ситуацію на українському продовольчому ринку, забезпечивши доступні ціни на продукти харчування. «Уряд вжив заходів щодо стабілізації цін на продукти харчування. Ситуація на світовому аграрному ринку добре відома. Через подорожчання енергоносіїв, через дефіцит продуктів взагалі в світі є певний тиск світового аграрного ринку на цінову ситуацію в нашій державі. Проте заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки, вжиті Урядом, дали змогу встановити в Україні стабільні ціни на продукти харчування. Продовольчі ціни в Україні сьогодні одні з найнижчих у східноєвропейському регіоні», – наголосив він.

Микола Безуглий зазначив, що ситуація з цінами на гречану крупу, яка викликала досить активну реакцію у громадян, наразі перебуває під повним контролем Уряду. «Окремі продукти харчування з тих чи інших причин останнім часом дещо підвищувалися в ціні. Зокрема, суспільство і ЗМІ відреагували на досить різке підвищення цін на гречану крупу. Ми контролюємо цю ситуацію. Хочу запевнити, що після втручання Уряду в ситуацію на продовольчому ринку, ціни на гречку не будуть перевищувати 14 гривень за кілограм», – запевнив урядовець.

За словами першого заступника Міністра, різке зростання ціни на гречку спричинила ситуація на зовнішніх ринках, зокрема, неврожай цієї культури у сусідніх країнах, населення яких найбільше споживає гречану крупу. «Проблема з подорожчанням гречки пов’язана з тим, що цей продукт споживають у досить обмеженій кількості країн. Найбільшими споживачами гречки є наші сусіди - Росія і Білорусь, де стався великий неврожай цієї культури. Через це ціни на гречану крупу почали підвищуватися на міжнародному ринку, що відбилося і на Україні», – пояснив він.

Урядовець прокоментував формування ціни на гречану крупу, зауваживши, що після переробки та потрапляння на полиці роздрібних торговельних мереж її ціна має становити близько 12 гривень. «Ситуацією на ринку вирішила скористатися частина бізнесменів. Проте ми розуміємо, що ціна на продукт повинна відповідати затратам на його виготовлення. У минулому році виробники гречки продали її за середньою ціною 4 грн. за тонну. Після переробки середньовиважена ціна гречаної крупи складала 7 гривень за кілограм. З урахуванням виробничих потреб заводів-переробників ціна гречки мала становити 8 гривень за кілограм, тобто з націнкою роздрібних мереж гречана група мала б коштувати не більше 10-12 гривень, залежно від якості упаковки. Проте через дефіцит цієї культури на зовнішніх ринках і через намагання зробити певні запаси в Україні, попит на цю культуру почав зростати», – пояснив цінову ситуацію на ринку продовольства заступник Міністра.

Микола Безуглий наголосив на тому, що спроба окремих виробників гречаної крупи спекулювати на ситуації на ринку з метою отримання надприбутків була виявлена Урядом. За його словами, відповідальні урядові структури негайно вжили заходів і домоглися стабілізації ціни на гречку на рівні 14 гривень за кілограм. «Певна частина бізнесменів спробувала цим скористатися, масово скуповуючи сиру гречку, через що ціна на неї почала зростати. Також почала зростати ціна після переробки і, відповідно, ціна на полицях магазинів. Після того, як ми з’ясували, що причиною зростання не є дефіцит цього продукту в нашій державі, а частина переробників просто вирішила отримати надприбутки, ми провели з ними переговори і досягли домовленості, що ціна гречки не повинна перевищувати 14 гривень за кілограм. Ця ціна повинна задовольнити всіх», – підсумував заступник Міністра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ