Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В уряді немає людей, які здатні по-закону розпорядитися такими активами – Віктор Ющенко про приватизацію ОПЗ

Приватизація великих підприємств повинна приносити кошти для нових економічних можливостей, а не вирішення поточних економічних проблем, зокрема, із доходами бюджету. Про це Президент заявив під час прес-конференції, відповідаючи на запитання про доцільність приватизації Одеського припортового заводу, – повідомила прес-служба Глави держави.

 

«Якщо ми розширюємо українські можливості, то це треба робити. Якщо продаж того чи іншого флагману використовується для того, щоб політику реформ замінити політикою перечікування кризи – цього робити не можна», - сказав він.

 

Президент критично оцінив передприватизаційну підготовку Одеського припортового заводу, організацію самого конкурсу з продажу підприємства та економічні обставини для здійснення такого кроку. У цілому Глава держави назвав непрозорими дії Уряду та виконавчої влади при спробі провести цю приватизацію.

 

«Нинішній уряд професійно, морально, етично не може забезпечити приватизацію такого роду національних активів. Це не ті люди, які можуть добросовісно розпорядитися такого роду активами, по закону, публічно», - констатував Глава держави.

 

Він також акцентував на несприятливих економічних умовах всередині країни, які негативно впливають на економічну привабливість цього підприємства. «У депресію ніхто не продає актив. Тому що це найбільш невигідній продаж. Країна, у якої 18% падіння ВВП, не повинна вітати політику продажу національних активів. Це нерозумно», - сказав Президент.

 

На переконання Віктора Ющенка, мали бути проведені ефективне фінансове оздоровлення самого підприємства для підвищення його ринкової вартості, а також широка кампанія із залучення потенційних покупців на зовнішніх ділових ринках. Через те, що таких кроків зроблено не було, проведений 29 вересня конкурс засвідчив ціну підприємства у 2,5 рази нижчу, ніж та, яку називали експерти ще 2 місяці тому, в тому числі через те, що не було залучено ключових покупців.

 

«Приватизувати такого роду завод за ціною 600 млн. доларів - це повторити помилку першої приватизації «Криворіжсталі», - сказав Віктор Ющенко.

 

Він ще раз оцінив спробу здійснити приватизацію ОПЗ як незаконну. На його переконання, повернутися до цього питання на законних підставах доцільно після проведення президентських виборів, коли відновиться політична стабільність у країні, буде прийнята нова Конституція, збалансовано державний бюджет, і відновляться економічні можливості для розвитку. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ