Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Євросоюзі домовилися про скорочення споживання газу на 15% на тлі шантажу росії

Міністри енергетики країн-членів Євросоюзу досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими на тлі газового шантажу російської влади.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

«ЄС демонструє єдність і солідарність. Сьогоднішнє рішення чітко показало, що країни-члени стійко протистоятимуть будь-якій спробі росії розділити ЄС, використовуючи енергоносії як зброю. Прийняття пропозиції про скорочення газу в рекордно короткі терміни, безсумнівно, зміцнило нашу спільну енергетичну безпеку. Економія газу зараз покращить нашу готовність до зими, яка стане набагато дешевшою та легшою для громадян та промисловості ЄС», - заявив міністр промисловості й торгівлі Чехії Йозеф Сікела.

Європейські міністри у вівторок досягли політичної угоди про добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% цієї зими.

«Країни-члени погодилися зменшити свій попит на газ на 15% порівняно з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років, між 1 серпня 2022 року та 31 березня 2023 року, вживаючи для цього заходів на власний вибір», - заявили в Раді ЄС.

Зазначається, що, оскільки всі країни ЄС докладатимуть зусиль, щоб досягти скорочень, Рада визначила деякі винятки та можливості вимагати відступу від обов’язкової цілі скорочення, щоб відобразити конкретні ситуації держав-членів і забезпечити ефективність скорочень газу в підвищенні безпеки постачання в ЄС.

«Держави-члени оновлюватимуть свої національні плани на випадок надзвичайних ситуацій, у яких будуть визначені заходи щодо скорочення попиту, які вони планують, і регулярно звітуватимуть Єврокомісії про просування своїх планів», - заявили в Раді ЄС.

Як повідомлялося, російська державна компанія "газпром" продовжує скорочувати постачання газопроводом "Північний потік-1", зменшуючи з середи удвічі прокачку газу – з наразі задіяних 40% до 20% потужностей цього трубопроводу.

Раніше Єврокомісія представила триєдиний план для подолання ймовірної газової кризи на випадок раптового повного переривання постачання газу від російської федерації. Цей план передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток поновлювальної енергії, а також заходи з підвищення енергоефективності та заощадження газу. Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз, як запобіжний захід, зменшити споживання газу на 15%, та закачувати його, натомість, у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Як повідомляв Укрінформ, останні дії та заяви Газпрому, за словами єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, свідчать про те, що росія будь-якої миті може повністю перекрити постачання газу до Європи, тож ЄС має спільно відповісти на таку загрозу, заздалегідь скоротивши споживання газу для його прискореного закачування у підземні сховища перед зимовим періодом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ