Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Валерій Хорошковський зблизить Ющенка з великим капіталом – Андрій Єрмолаєв

«У процесі призначення Валерія Хорошковського першим заступником секретаря РНБО  спрацювало два моменти: зацікавленість оточення Президента в посиленні свого впливу на компанію російського походження, яку очолює Хорошковський, на додатковий інформаційний ресурс, який є у нього, а також на амбіції самого Хорошковського віднайти шлях повернення в українську політику», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
«Мова йде про перехід до так званої олігополії, тобто системи, де презентований крупний капітал, який працює на легальних засадах. В цьому сенсі і нині діюча парламентська система, і президентська вертикаль є компонентами цієї нової публічної системи панування крупного капіталу. Президент та інші політики, по суті, є або менеджерами, або модераторами інтересів цього капіталу», – розповідає Єрмолаєв.
«У цьому випадку Валерій Хорошковський постає в двох іпостасях. По-перше, це представник однієї з потужних російських компаній, яка є одним із найбільш впливових лобістів інтересів російських компаній на українському ринку. По-друге, Хорошковський є розпорядником дуже впливового телеканалу «Інтер», який є серйозним засобом у поточній політико-інформаційній боротьбі. Загалом за останній рік відбулася серйозна ротація оточення представників капіталу в президентській системі. Замість середньої ланки, яку презентували свого часу так звані малі друзі, Президент робить ставку на більш впливовий потужний капітал, причому як українського, так і російського походження. Тим самим він формує систему інформаційної, економічної і на майбутнє політичної підтримки. Водночас Хорошковський представляє молоду політичну генерацію, має власний політичний досвід. Я не виключаю, що особисто для Хорошковського це запрошення було цікаве ще й тим, що це можливий трамплін для його повернення в активну політику», – зазначає Андрій Єрмолаєв.
«Не можна виключати ще один момент – Валерій Хорошковський, можливо, буде  ланкою між оновленою командою Президента і деякими впливовими колами в Україні, зокрема, з Віктором Пінчуком. Адже Хорошковський тривалий час підтримував стосунки саме з Пінчуком. Очевидно, що оновлена команда Президента, яка сконцентрована в кількох патронатних структурах, в політекономічному плані спирається на крупний капітал України та Росії, який представлений кількома дуже потужними фінансово-промисловими групами, причому безпосередньо в особах. Планується два угруповання, які доповнюють один одного, – це адміністративна група, яку презентують працівники секретаріату на чолі з паном Балогою, і, умовно кажучи, група крупного капіталу, що сконцентрована частково в РНБО, а частково в секретаріаті. А тепер формується ще й політична підтримка цієї команди», – додає Андрій Єрмолаєв.
Нагадаємо, що Президент Віктор Ющенко призначив Валерія Хорошковського першим заступником секретаря РНБО.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ