Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Вартість транзиту збільшиться на один долар, а ціна на газ зросте на 100 доларів,- Яценюк

Кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк заявляє, що домовленості українського і російського прем'єр-міністрів щодо газу планомірно ведуть до втрати Україною статусу країни-транспортувальника газу. «Це переможні реляції для Росії. Але для України - це тотальний програш», - сказав він у п'ятницю на прес-конференції в Харкові.

 

Арсеній Яценюк підкреслив:« Мені абсолютно зрозуміла позиція прем'єр-міністра Росії Путіна - він захищає виключно інтереси Росії. Тому Російську Федерацію, як я зрозумів з його заяви, влаштовує все. І в цьому немає сумнівів. Адже наступного року, згідно з газовим контрактом, підписаним в січні, ціну на російський газ буде суттєво збільшено. Так званий 20-відсотковий дисконт, який діяв у нинішньому році - тут ще треба розібратися від чого цей дисконт - буде ліквідовано. І Україна платитиме вже повну середньоєвропейську ціну. Хоча сьогодні Україна платить ціну вищу, ніж певні європейські країни».

 

Він розкритикував доводи Юлії Тимошенко про підвищення ставок на транзит газу територією України: «Посилання прем'єр-міністра України на те, що Україна отримуватиме за транзит газу на 60% більше - також цікаве. Тому вартість транзиту збільшиться на один долар, а ціна на газ зросте на 100 доларів». «Цей контракт передбачає в наступному році додаткове «викачування» з України на користь Російської Федерації двох мільярдів доларів, з огляду на ті контрактні зобов'язання, які є сьогодні. Тобто різниця між тим, скільки ми додатково отримаємо від транзиту, і тим, скільки ми додатково заплатимо за газ, становить 2 мільярди доларів на користь Росії», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

«Зрозуміло, що прем'єр Росії, а тим більше прем'єр України Тимошенко, добре знають, як ми платили за газ: із золотовалютних резервів, із кредиту МВФ і з друкарського верстата Національного банку. Тобто ми беремо борги у Вашингтоні й віддаємо ці борги Москві. Бізнес по-українськи! Іншого шляху розрахунку за газ немає. Росія поетапно дуже активно завершує схему повного контролю над енергетичним сектором України. І свідченням тому є ці газові угоди. І ті угоди, про які ми не знаємо, але підозрюємо», - зазначив кандидат у президенти.

 

Крім того, Арсеній Яценюк не вірить у те, що Росія «пробачить» Україні мільярдні штрафи за недобір газу: «Це такий дамоклів меч, який піднімають тоді, коли проблеми. Я хотів би уточнити цифру пробачених штрафів: це майже 8 мільярдів доларів. Вдумайтеся! Чи комусь пробачають щось у розмірі 8 мільярдів доларів?»

 

Арсеній Яценюк підкреслив, що газові домовленості Тимошенко - це тотальний програш України. «Тотальний програш, який почався 2006 року, коли Україна відійшла від міждержавних угод щодо газу і передала це все в приватні руки».

 

Він нагадав, що в обхід України споруджуються вже два газові трубопроводи. «Через кілька років в Україні зникне проблема з металобрухтом. Тому що трубу розпилюватимуть, якщо ми далі таку енергетичну політику будемо проводити. Я ще і ще раз наполягаю, що в енергетичному питанні у нас немає альтернативи - створення енергетичного, а не газотранспортного консорціуму: російські ресурси, український транзит і споживачі газу в Європейському Союзі. Це єдиний вихід», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ