Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вартість відновлення Підгорецького замку, що на Львівщині може сягнути 75 мільйонів євро

Вартість відновлення Підгорецького замку може сягнути 75 мільйонів євро. Про це сьогодні під час прес-конференції, присвяченій презентації благодійного фонду „Підгорецький замок” повідомив голова наглядової ради фонду Віктор Кушніренко.
За словами Кушніренка, сума є приблизною з огляду на досвід реставрації подібних пам’яток у Польщі. Він стверджує, що у намірах фонду – реставрація всього комплексу Підгорецького замку. Йдеться про палац, заїжджий двір, костел та замковий парк. „Ми хочемо, щоб перші результати реставрації були вже через чотири-п’ять років, щоб туди можна було б запрошувати туристів. А взагалі такий замок можна відпродувати все життя, адже немає меж досконалості”, -- заявив він.
Член наглядової ради фонду, директор комунального підприємства „Замки і палаци Львівщини” Микола Гайда каже, що на сьогоднішній день уже опрацьовано проект планування території Підгорецького замку, визначено межі території пам’ятки та її охоронної зони. Після законодавчого затвердження меж цієї території наступним етапом стане розробка проекту регенерації  замку. „Ми повинні визначитися, що робити зі всіма об’єктами на території замку”, -- каже він.
За словами Гайди, на цей рік держава повинна була виділити на Підгорецький замок 3 мільйони гривень. Він висловив сподівання, що ця сума таки надійде.
Наразі, каже гайда, замок бачиться в майбутньому як рекреаційно-музейний комплекс. На першому та другом ярусах буде власне музей, а на третьому заплановано створити залу для зустрічей та переговорів на держаному рівні.
Територія замку разом за парком замає 20 гектарів. Ще 150 гектарів – територія древнього городища Плісницсько, що поруч і замком. Наразі, за словам Миколи Гайди, статус цієї землі ще не визначений. З цим питанням визначатимуться після законодавчого закріплення меж замкового комплексу. „Тут є землі лісового фонду, також свою думку має сільрада”, -- говорить він.
Презентація благодійної фундації „Підгорецький хамок” відбудеться сьогодні о 18.00 у подвір’ї палацу Потоцьких . Запрошено таких відомих особистостей як примадонну Віденської опери Вікторію Лук’янець, Олега Скрипку, представника Міжнародного фонду захисту пам’яток архітектури (WMF) Бертранда Вігнаурда, обласне і міське керівництво, керівників провідних підприємств України, представників дипломатичних місій, акредитованих в Україні тощо.
Фундація була заснована на підтримку відродження замкового комплексу в Підгірцях Бродівського району Львівської області. До наглядової ради увійшли Оксана Козинкевич, польський режисер Єжи Гофман, генеральний директор HCM Group  Андрій Заїка, один з керівників корпорації Індустріальний союз Донбасу Сергій Тарута.
Підгорецький замок – унікальна пам’ятка архітектури. Разом з замками Олеська, Золочева та Свіржа входить до так званої Золотої підкови України. Будівництво велося протягом 1635—1640 р.р на місці давніших укріплень 16 століття. В 1720 р. замок разом з численними селами купує у Костянтина, сина Яна ІІІ Собєського, магнат Станіслав Жевуський. І в 1728 р. його син Вацлав Жевуський починає масштабну реконструкцію Підгорецького замку. В 1940 р., з приходом радянської влади, замок-палац передається Львівському історичному музею. Під час Другої Світової війни палац сильно постраждав. В 1945 р. він був розграбований військовослужбовцями Золочівського гарнізону. В 1947 р. музей було закрито і в 1949 р. відкрито санаторій для хворих туберкульозом. В 1956 р. в Підгорецькому замку стається велика пожежа, яка знищує більшу частину внутрішнього оздоблення, після якої проводяться реставраційні роботи. Надалі тут існує санаторій.
Але в 1997 р., завдяки клопотанням громадськості та праці Бориса Возницького, Підгорецький замок передають Львівській галереї мистецтв. В фондах галереї збереглося 85 % речей з замку, які планується туди повернути і розмістити у відновленому палаці музей інтер'єрів
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ