Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ВАСУ визнав законним утворення фракції КПУ у Верховній Раді

Вищий адміністративний суд України відмовив у задоволенні позову народного депутата, лідера партії “Свобода” Олега Тягнибока до Верховної Ради України про визнання протиправним утворення фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення ухвалила сьогодні колегія суддів ВАСУ на чолі з суддею Інною Масло.

Позивач просив суд визнати протиправним рішення про утворення парламентської фракції КПУ. Свій позов представник О.Тягнибока у суді обгрунтував тим, що фракція КПУ була створена з порушенням закону про регламент Верховної Ради. Зокрема, нагадав він, за результатами виборів за партійним списком до парламенту від КПУ було обрано 32 народних депутата і жодного депутата від цієї політичної сили не було обрано у мажоритарному окрузі. Водночас закон про регламент Верховної Ради встановлює, що фракції формуються з депутатів обраних за партійним списком і в мажоритарних округах. Виходячи з цього, представник О.Тягнибока заявив, що не було правових підстав для утворення фракції КПУ у ВР.

Зі свого боку представник парламенту заявив, що йому не зрозуміло, чому позивач звертається з позовом до Верховної Ради. Він заявив, що відповідно до регламенту, депутатські фракції створюються з числа народних депутатів, відповідно до поданих ними заяв, які згодом реєструються в апараті ВР. Після цього, зазначив представник ВР, головуючий на засіданні лише інформує народних депутатів про створення депутатських фракцій. Тому, вважає він, жодних порушень законодавства з боку Верховної Ради у цьому процесі не було.

Представник О.Тягнибока в суді заявив, що після рішення суду його сторона буде готувати подання до Конституційного Суду щодо роз’яснення норми закону про регламент ВРУ, яка регулює питання створення депутатських фракцій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ