Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ВАТ “Львівобленерго” і надалі обмежуватиме постачання електричної енергії відомчим будинкам-боржникам

ВАТ “Львівобленерго” і надалі обмежуватиме постачання електричної енергії відомчим будинкам-боржникам. Про це повідомили у відділі корпоративних зв’язків ВАТ “Львівобленерго”.
ВАТ „Львівобленерго” неодноразово наголошувало, що оптимальним виходом із ситуації, що склалася,  є передача відомчих будинків на баланс міської ради із попереднім проведенням розпуску загальнобудинкового обліку електроенергії. Цей процес внормовано постановою Кабміну №891від 06.11.1995 р. “Про затвердження положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій”. Відповідно до цієї постанови, споживачі-власники відомчого житла, передаючи свої будинки на баланс міських, районних, сільських та селищних рад, повинні попередньо привести житло та відповідну інженерну інфраструктуру в належний стан. У випадку передачі відомчого житла на баланс міста при розпуску загальнобудинкового обліку електроенергії споживач-власник повинен своїм коштом встановити мешканцям персональні лічильники (“Правила користування електроенергією для населення”, п.5;  п.8б). Це дало б змогу енергопостачальнику на договірній основі працювати із кожним мешканцем відомчого будинку окремо, а тоді б не страждали ті, хто сумлінно сплачує за електроенергію.
22 травня 2006 року ВАТ „Львівобленерго” припинило постачання електричної енергії військовій частині № 1590, що розташована в смт. Брюховичі. Борг військової частини на 19.05.06р. складав 28 295,43 грн. Середньомісячне споживання - 43, 6 тис. кВт/год  (12 300 грн.).
Правовідносини між ВАТ „Львівобленерго” та військовою частиною № 1590 регулюються Договором на постачання електричної енергії за № 62731 від 15.03.05 р., відповідно до якого ВАТ „Львівобленерго” постачає електроенергію, а військова частина зобов’язана 25 числа поточного місяця провести розрахунки за спожиту електроенергію та протягом п’яти банківських днів зобов’язана здійснити оплату.
На балансі даної військової частини знаходяться гуртожиток та 3 будинки офіцерського складу. Дана військова частина два роки є постійним боржником за спожиту електроенергію. На сьогоднішній день борг військової частини складає 14, 364 тис. грн.
„Ситуація із відомчим житлом у Львові й далі залишається складною, відключення від електропостачання таких об’єктів завжди спричиняє соціальну напругу. Мешканці цих будинків сплачують за комунальні послуги, а зокрема і за використану електроенергію, до відповідних відомств. У свою чергу це підприємство як юридична особа має угоду із ВАТ “Львівобленерго”, відповідно до якої зобов’язане у чітко встановлений термін провести розрахунок за всіх мешканців своїх будинків. Проте стовідсоткових розрахунків зазвичай не відбувається, тому  накопичуються борги. ВАТ “Львівобленерго”, як того вимагає Закон України “Про електроенергетику”, зобов’язане припинити електропостачання споживачеві-боржнику, а також усім його об’єктам. Енергопостачальна компанія, діючи у межах законодавства, не несе відповідальності перед мешканцями будинків, оскільки не має з ними юридичних стосунків”, — йдеться у повідомленні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ