Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ВАТ „НКП „Галичина” зменшило переробку нафти

ВАТ «НКП-Галичина» у січні-листопаді 2006 року зменшило переробку нафти на 29,9%. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Міністерства палива та енергетики України.
Переробка нафти в січні-листопаді 2006 року скоротилася порівняно з аналогічним періодом минулого року на 317,5 тис. тонн, тобто з 1 060,3 тис. тонн до 742,8 тис. тонн.
Натомість в коментарі «Гал-info» голова правління НПК „Галичина” Олександр Лазорко розповів, що причиною зменшення переробки нафти є процес модернізації НПК та невигідність російської суміші. «Є дві основні причини зменшення переробки нафти  – попередні власники НПК «Галичини» не проводили модернізації НПК,  а відтак є дуже низькою глибина переробки,  а російська суміш - непрохідною. Зараз ми займаємося модернізацією потужностей НПК.  Друга причина – ми не можемо закупити на аукціонах, через величезну конкуренцію, українську  нафту, а переробляти російську суміш нам не вигідно.  Українську нафту ми купуємо виключно на аукціонах, і на останньому ми купили лише трохи більше 10 тис. тонн. Це дозволить завантажити виробництво лише на грудень. Надвірнянський НПЗ також закупив приблизно стільки ж нафти, а «УкрГазЕнерго» закупив 140 тис. тонн. Така конкуренція не дозволяє закупляти нормальні обсяги української нафти. Щодо російської суміші, то нам з нею працювати невигідно, тому що акциз за неї ми маємо платити не 30 євро з тонни, а 45 євро. Тобто працювати ми з нею можемо, але якщо не піднімати цін на нафтопродукти, то нам робити це буде збитково», – сказав у коментарі «Гал-info» Олександр Лазорко. 
Нагадаємо у січні-листопаді цього року НПК „Галичина” також зменшив постачання нафти порівняно з аналогічним періодом торік - на 22%, або на 219,3 тисячі тонн – близько 778,4 тисячі тонн. Крім того, за цей період на 32,8% зменшено виробництво автобензинів до 168,9 тисячі тонн, дизпалива вироблено 261,8 тис. тонн, що на 25,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року, та скорочено на 37,6% виробництво мазуту – до 249,4 тис. тонн.
Проектна потужність НПК «Галичина» становить 4,3 млн тонн сирої нафти у рік.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ