Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ВАТ СКБ „Дністер” став пілотним банком IFC „Корпоративне управління в банківському секторі України”

ВАТ „Селянський комерційний банк „Дністер” став пілотним банком Проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Корпоративне управління в банківському секторі України» у Програмі з вдосконалення корпоративного управління. Про це „Гал-info” повідомила начальник відділу маркетингу і реклами ВАТ СКБ "Дністер" Наталія Гром. Банк “Дністер” є першим і наразі єдиним банком на Правобережній Україні, що співпрацюватиме із IFC.

В Україні IFC працює з 1993 року, надаючи інвестиції та здійснюючи проекти технічної допомоги. Проект "Корпоративне управління в банківському секторі України" розпочався з січня 2005 року, а офіційне відкриття було у травні 2005 року. Основою для Проекту стало проведене у 2004 році Дослідження стану корпоративного управління в українських банках, яке провела МФК. Зараз у IFC 4 банки в пілотній програмі ("Мегабанк", "ТАС-Комерцбанк", "Укргазбанк" та "Дністер").
Проектом заплановано обрати 8 банків для участі у пілотній програмі, тобто залишилось ще 4. Критерії вибору банку у пілотний проект можуть бути різними, враховуючи розмір банку. Найголовнішим є результати співпраці з банком під час здійснення Оцінки корпоративного управління банку, його згода імплементувати усі рекомендації, вироблені при Оцінці, та згода на призначення незалежних членів до Спостережної ради. Всього було здійснено Оцінку корпоративного управління 6 банків (їх назви - конфіденційна інформація).
Проект IFC «Корпоративне управління в банківському секторі України» здійснюється Міжнародною Фінансовою Організацією (IFC) за підтримки Державного секретаріату з економічних справ Швейцарії (SECO).
Проект «Корпоративне управління в банківському секторі України» спрямований на вдосконалення практики корпоративного управління в українських банках, що сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості банків та активізації кредитування підприємств малого і середнього бізнесу. Основними цілями Проекту є: покращення існуючої практики корпоративного управління в українських банках; використання практики корпоративного управління під час здійснення кредитної оцінки корпоративних клієнтів. Офіційне відкриття Проекту відбулося 25 травня 2005 р. Станом на 1 вересня 2006 року Проектом було досягнуто таких результатів: проведено 6 відкритих семінари на тему «Корпоративне управління в банківському секторі» (Київ, Харків, Львів, Одеса, Сімферополь, Дніпропетровськ); проведено 3 відкритих семінари за участю міжнародного експерта  з Credit Suisse Group на тему «Базель ІІ» (Харків, Київ,  Львів); проведено практичний семінар на тему «Корпоративне управління в банківському секторі» для керівників департаментів Національного банку України; проведено 16 закритих семінари/воркшопи; здійснено Оцінку корпоративного управління у 6 українських банках; затверджено 4 банки для участі у Пілотній Програмі з вдосконалення корпоративного управління  («Мегабанк», м.Харків, «ТАС-Комерцбанк», м.Київ, «Укргазбанк», м. Київ, «Дністер» м. Львів); підписано 5 Меморандумів про співпрацю з банківськими союзами (Харків, Львів, Одеса, Сімферополь, Дніпропетровськ) та Меморандум про співпрацю з Асоціацією українських банків (м.Київ); проведено Конкурс Річних звітів банків за 2004 рік та Церемонію нагородження переможців Конкурсу (13 грудня 2005 р.).
Відкрите акціонерне товариство «Селянський комерційний банк «Дністер»  створено 28 вересня 1990 р. Основні акціонери: ТзОВ "Геос-Львів", ЗАТ "Львівінвест", ЗАТ СК "Ренесанс", ТзОВ "ПЕТ-Інвест", ТзОВ "Синдикат".
Станом на 1 серпня 2006 року валюта балансу банку "Дністер" склала 762 084 тис. грн, чисті активи – 637 386 тис. грн, обсяг кредитного портфеля – 478 928 тис. грн, загальна сума залучених коштів (без врахування міжбанківських кредитів та депозитів) – 490 495 тис. грн. Регулятивний капітал банку становив 67 857 тис. грн. Розмір статутного капіталу становить 41 500 тис. грн. Чистий прибуток банку від початку року становив 1 870 тис. грн.
В банку вже протягом останніх 5 років здійснювалась аудиторська перевірка фінансової звітності у відповідності до вимог Міжнародних Стандартів Фінансової Звітності. Серед аудиторських фірм, що здійснювали перевірку банку в різні роки були Ernst & Young Ukraudit, Arthur Andersen.
ВАТ СКБ “Дністер” станом на 01.09.2006 р. має у своєму складі 23 установи та представлений у 8 областях України. В 2006 році планується відкриття ще 3 нових установ.
З жовтня 2002 року ВАТ СКБ “Дністер” є афілійованим членом системи MasterCard Int, а з грудня 2003 року – асоційованим членом Visa Int. Станом на 01.01.2006 р. банком емітовано близько 30 тисяч платіжних карток.
Банк здійснював емісії власних облігацій, виступав анндеррайтером випусків облігацій сторонніх емітентів, є членом Першої Фондової Торговельної Системи (ПФТС). За результатами 2005 року є у першій 10 торгівців облігаціями.
Протягом 2005 року банк також брав участь у реалізації програм з будівництва житла. Роль банку в даному випадку полягає у фінансуванні будівництва на первинному етапі, організації Фонду фінансування будівництва (ФФБ), реалізації програм іпотечного кредитування для покупців – довірителів ФФБ.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ