Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Важко переоцінити ту роль, яку відіграв для українців Австро-Угорщини М.Шашкевич, - Українська партія

«Важко переоцінити ту роль, яку відіграв для українців земель Австро-Угорщини Маркіян Шашкевич - славний син Га­лицької землі, письменник і громадсько-культурний діяч, 200-ліття з дня народження якого ми відзначаємо цими днями, а саме 6 листопада», - зазначається у зверненні Львівської крайової організації Української партії, - повідомила прес-служба Львівської крайової організації Української партії

Маркіян Шашкевич, очоливши культурно-просвітню організацію “Руська трійця”, активно виступив на захист української літератури, проти ополячування населення Галичини. Дбаючи про розвиток народної освіти, лідер “Руської трійці” склав 1836 року першу “Читанку” українською мовою, а 1837 року у Будапешті вийшла друком “Русалка Дністровая” – перша книга народною українською мовою в Галичині. Таким чином, своєю творчістю М.Шашкевич й інші репрезентан­ти „Руської Трій­ці" започаткували нову, національну літературу в Га­личині і західно­українських землях загалом.

Маркіян Шашкевич та інші представники «Руської трійці» вважали, що літе­ратура мала обсто­ювати національну окремішність наро­ду і бути джерелом його пізнання, поширювати знання та освіту, впливати на морально-патріо­тичне виховання. Але перш за все, література повинна виконувати високу громадянську місію і мати безпосередній стосунок до створення української спільноти. Чи власне не цього нам зараз так бракує в уже незалежній Україні?

Ідеї та діяльність М. Шашкевича, отримавши свого часу значний резонанс як в Галичині, так і поза її межами, стимулювали утвердження національної свідомості багатьох поколінь наших предків, надихали на само­віддану працю на ниві національного відроджен­ня. Тож вшановуючи у ці дні нашого славного земляка, будьмо гідними його світлої пам’яті, дбаймо про національне й духовне відродження нашої рідної України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ