Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Вбивча епідемія: понад 2 мільйони людей живуть з гепатитом С в Україні

Епідемія ВГС в Україні щороку зростає. Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця, професор Ольга Голубовська звертає увагу на загрозливій ситуації з ВГС в країні: «За даними ВООЗ понад 5% людей в Україні інфіковані гепатитом С, в абсолютних показниках це понад 2 млн осіб. Про це інформує Альянс громадського здоров'я.
фото: Альянс

Серед деяких груп населення рівень інфікування значно вищий. Так, за даними Центру моніторингу та контролю за захворюваністю МОЗ України, хворі, що часто госпіталізуються, мають показник інфікованості близько 12%, а пацієнти наркодиспансерів – до 67%».

За даними, оприлюдненими минулого року Всесвітньою  організацією  охорони здоров’я (ВООЗ), у світі понад 185 млн людей інфіковані на ВГС, щорічно від хвороби помирає 350 тис. людей. Зокрема у Європейському регіоні ВООЗ 84 тис. гине від раку та цирозу враженої вірусом печінки.

В якості  прикладу успішного підходу до вирішення проблеми ВГС доцільно  звернути увагу на досвід Грузії. Саме на батьківщині чинного міністра охорони здоров’я України уряд фінансує 70% вартості лікування ВГС для найбідніших верств населення, решту 30% покриває муніципальний бюджет. Для інших держава компенсує 30% вартості, а  70%, в залежності від рівня доходу, діляться між місцевим бюджетом та самим хворим. Така схема фінансування слугує певною соціальною гарантією для незаможних. Першочерговим, пріоритетним та безкоштовним стало лікування для представників уразливих груп, оскільки саме такий підхід, згідно рекомендацій ВООЗ, є одним з ключових факторів впливу на епідемію. У Грузії, кількість населення, якої на порядок менше ніж в Україні, уряд домовився з компанією-виробником про виділення 20 000 курсів для лікування ВГС та фінансових донацій для удосконалення системи обліку хворих, ефективного медичного супроводу проекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ