Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вчені назвали причину екстремальних злив по всій планеті

Аномальні погодні умови пов'язані з підвищенням глобальної температури.

Вчені заявили про те, що підвищення глобальної температури на 0,5 градуса Цельсія спричинило екстремальні погодні умови, зокрема, сильні грози і зливи, а також тривалі періоди аномальної спеки, повідомляє Phys.org.

У ході дослідження вчені порівняли два періоди – 1960-1979 і 1991-2010, між якими середня температура на планеті зросла на 0,5 градуса Цельсія. За цей період середня річна температура збільшилася на 1 градус Цельсія, а зимова – на 2,5 градуса Цельсія.

Крім того, інтенсивність екстремальних опадів за цей період збільшилася на 10%, а тривалість періоду посушливої спеки – на тиждень.

На думку дослідників, такі показники виходять за межі природної мінливості, тобто, спричинені спаленням викопних видів палива людиною.

Дані також узгоджуються з моделями, які показали, що збільшення глобальної температури через антропогенну діяльность на 2 градуси подвоїть кількість неврожаїв, зменшить доступність прісної води і збільшить частоту аномальної спеки.

Раніше повідомлялося про те, що вчені склали карту регіонів Землі, які найбільше постраждали від змін клімату. При складанні карти науковці використовували супутникові дані, отримані в період з 2000 по 2013 рік. Карта була створена на основі аналізу температури повітря, доступності води, а також хмарного покриву. Вчені здійснили розрахунки для кожної окремо взятого ділянки суші в 5 квадратних кілометрів. Деякі ділянки Землі, наприклад Антарктика і Сахара, не були класифіковані через свою безплідність.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ