Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Вчені придумали, як допомогти космонавтам зберегти кістки та м’язи і протестували метод на мишах

Американські вчені значно просунулися у створенні методу, який би міг допомогти космонавтам не втрачати кісткову та м’язову масу під час довгого перебування в умовах мікрогравітації (майже повної відсутності гравітації, як на МКС). Наразі винахід протестували лише на мишах.
Фото: NASA

Дослідники з Медичної школи університету Коннектикуту опублікували свою роботу у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, пише Громадське.

Так, вони з’ясували, що зберегти кістки та м’язи можуть допомогти ін’єкції інгібітору білку міостатину — рецептора-обманки. Це показали експерименти на мишах, частина з яких провела 33 дні на Міжнародній космічній станції. Інша частина в той самий час перебувала в лабораторії на Землі. У нормі міостатин обмежує ріст м’язів.

Чому це важливо?

Понижена гравітація на МКС призводить до того, що космонавти втрачають частина маси м'язів і кісток. Через це людина знесилюється, а її кістки стають більш ламкими. Наразі з цим намагаються боротися фізичними вправами (космонавти на МКС щодня в середньому по дві години займаються фізкультурою). Але повністю зупинити процес не вдається.

Ймовірно, у цьому допоможуть фармакологічні методи, а саме — придушення роботи білку міостатину. Він придушує ріст м’язів. Відомо, що у тварин, у яких цей білок не працює, маса м’язів значно більша.

Нині відсутність міостатину використовують у скотарстві (корови щонайменше однієї з порід мають мутацію цього гену). Для людей наразі дозволених блокаторів міостатину немає.

Які результати дослідження?

За 33 дні перебування на МКС піддослідні миші з контрольної групи втратили 8-18% маси м’язів. Водночас у мишей, які отримали рецептор-обманку, маса збільшилася, але не сильно. Також вони майже не страждали від втрати маси кісток, а їхній опорно-руховий апарт швидше відновився після повернення з космосу на Землю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ