Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вчені встановили, що в місці Хрещення Христа на Йордані річка змінила русло

Вченим стало відомо місце, де хрестився Ісус Христос і сталося диво Богоявлення, однак води там давно немає, оскільки річка Йордан змінила своє русло.

Визначити його допомогла мозаїка на підлозі в храмі Святого Георгія, що знаходиться в йорданському місті Мадаба.

Це добре збережене мозаїчне зображення розміром 15х6 метрів, датоване VI століттям нашої ери, і являє собою досить точну карту Святої Землі з зазначенням на ній всіх християнських святинь. Судячи по карті, місце хрещення Ісуса Христа в річці Йордан знаходиться не на території Ізраїлю, а на протилежному березі цієї річки, на території сучасної Йорданії в містечку Ваді ель-Харар.

У тому місці, де дві тисячі років тому відбувалося Хрещення, води давно вже немає. За такий величезний проміжок часу річка змінила русло при впадінні в Мертве море і тепер протікає на кілька десятків метрів ближче до Ізраїлю.

Щоб підтвердити або спростувати "підказку", дану мозаїчною картою з Георгіївського храму, в 1996 році археологи провели розкопки в Ваді ель-Харар. У результаті там були виявлені руїни трьох візантійських церков, а головне - мармурова плита-основа, на якій, як припускають, стояла колона з хрестом, встановлена за часів раннього християнства на місці Хрещення Ісуса. Саме ця колона часто згадується в письмових свідченнях паломників візантійської епохи, які відвідали святі місця.

РІСУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ