Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Вдосталь м’яса та салатів: нацгвардійці задоволені

Днями у Навчальному центрі Національної гвардії України, що у місті Золочеві, пройшла презентація новаційного проекту щодо організації та забезпечення харчування військовослужбовців за системою аутсорсингу.

Півроку керівництво Нацгвардії готувалося до того, щоб така система харчування запрацювала. Проводили тендери, модернізували їдальню і уклали контракт із фірмою ТзОВ ПРОДТОРГ-НГ, котра безпосередньо займається щоденним обслуговуванням військових.

Ця фірма вже кілька років працює також із Збройними силами України, тому має відповідний досвід. Відтак, з початку березня  у Навчальному центрі,  де сьогодні проходить підготовку більше як тисяча військових, харчування організовано по-новому,

Про унікальність проекту розповів начальник навчального відділу військової частини 3007, підполковник Олександр Антонюк:  «Ми є першовідкривачі цієї програми, і як особа, яка відповідає за організацію навчання, можу зауважити, що ця система має очевидні позитивні зміни. Якщо порівняти з попередніми роками, коли щоденно ми залучали близько 50 військовослужбовців  для того, щоб забезпечити  харчування Центру, а це наряд по їдальні і таке подіюне, то на сьогодні таких функцій військові вже не виконують.

Всю роботу тепер лягла на плечі фірми. яка забезпечує харчування особового складу. Як наслідок, ми маємо те, що значно менше відриваємо особовий склад від занять: курсанти мають можливість щоденно виконувати свої безпосередні обов’язки. Звісно, військовослужбовець розуміє, що він  вже не виконує якісь господарські функції і має час на бойову підготовку.

Спілкуючись з особовим складом, можу також зауважити, що 100% військовослужбовців задоволені харчуванням".

Як повідомило керівництво Нацгвардії, система запроваджена за рахунок Національної гвардії, тому ніяких додаткових витрат не було.

За старою системою, один військовослужбовець харчувався в день приблизно на 45 грн, а тепер - на 82 грн.

«Та система харчування, що існувала в цій частині та взагалі в Національній гвардії, вона вже морально себе віджила, тому спільно з командуванням частини і керівництвом Нацгвардії було вирішено укласти договір, щоб все організувати по-іншому.

Поки що це тільки експеримент, але якщо все буде добре, то в інших частинах ми також започаткуємо зміни. Власне, ми здійснюємо харчування за «шведською системою». Військовослужбовець тепер має право вибору: з двох перших і других страв і так далі.

Годуємо військовослужбовців, як вдома. На сніданок, окрім основних страв, у нас додається твердий сир, джем, печиво та фрукти. До борщу даємо пампушки з часником, а сам борщ він готується з квасолею та сметаною. На зміну з кухарів заступає 26 людей, із них 23 жінки і 3 вантажники.

Робота приємна, тому що годуємо наших дітей. І коли нам наші діти-військовослужбовці дякують, то це зачіпає за серце. У нас також існує книга скарг і пропозицій, і на цей момент там записані тільки позитивні відгуки. Ми прийшли сюди 1 березня, а до цього, військові харчувалися по старій системі. Різниця колосальна. Калорії у нас розраховані Міністерством оборони…

Ми знаємо, що військовослужбовці щодня багато бігають та витрачають велику кількість енергії на стрільбищах, проходять щодня 15 км пішки. Виснажуються сильно, тому їсти треба багато. Продукти закупляємо  вітчизняні, нічого імпортного», - розповів керівник їдальні Валентин Куц.

Після обідньої перерви своїми враженнями від трапези поділилися також курсанти. Усі із опитаних були раді нововведенням. Для прикладу, солдат Артур Балан розповів, що раніше, виходячи з їдальні, відчував себе голодним, а  тепер є досить сили, щоб займатися спортом. Солдат Віталій Омелян відзначив, що порції стали більшими, і у цілому харчування значно покращилося.

13% серед усіх курсантів цієї військової частини - це жінки. Серед них боєць Марія Коноваленко, котра хвалить зміни які відбулися. «Тут дуже смачно. У нас є вибір страв, і також нас почали годувати салатами, що мені, як дівчині, дуже подобається. Відтепер є достатній  вибір соусів: гірчиця та кетчуп, що гарно збалансувало наш раціон. Я дуже вдячна командуванню за те, що запровадили цей аутсорсинг.

Раніше нам давали кашу, суп, хліб і чай. Також нам не подобалося чистити картоплю, адже ми заступали в наряди. Зараз такого нема, я нарешті відчуваю себе військовою, а не кухаркою". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ