Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ведмеже щастя: на Львівщині планують створити ведмежий розплідник

На Львівщині планують створити ведмежий розплідник. Така ідея виникла після того, як поблизу Львова було виявлено кількох ведмедів, які утримувалися незаконно. До того ж для утримання тварин не було створено жодних умов. Про це „Гал-info” розповів президент ГО „Служба охорони природи” Тимур Бедернічек.

„Після виявлення ведмедів, які протизаконно утримуються в неволі, ми звернулись із листами в управління екології. Офіційні відповіді зводяться до того, що виявлено факт порушення  ст. 31, 50, 63 Закону України „Про тваринний світ”, відповідальність за що передбачена ч.1, 2, 3 статті 88-1 КУпАП. Відповідно до статті 221 КупАП, матеріали для розгляду скеровано в суд. В першому випадку протокол складено на директора мотелю „Галіція” гр. Сопільник, а в другому - на директора ТзОВ „Колиба” Скіру О.В. Варто підкреслити, що позиція екологів полягає в тому, що порушенням є лише те, що у власників ведмедів немає документів. І все. Решта, на їхній погляд, в нормі. Про закон „Про захист тварин від жорстокого поводження” почули вперше від мене. Очевидно, цей документ досі лишився недопрацьованим”, — розповідає Тимур Бедернічек.
Основною вимогою „Служби охорони природи” було вилучити ведмедя і переселити його або в один із зоопарків, або в один із заповідників, де б припинились його страждання і почалось би нормальне життя. У всіх випадках тварин утримували у тісних клітках, до того ж над ними знущалися. Однак до рішення суду тварини і надалі перебувають у тих умовах, у яких їх виявили.
Варто також зазначити, що відразу знайшовся меценат, який готовий частково профінансувати спорудження розплідника. Надати кошти погодився голова центрального апарату УМВСУ, голова Львівського підкомітету громадської організації «Міжнародний антикримінальний і антитерористичний комітет» (МААК), доктор технічних наук, полковник міліції Любомир Сопільник. Як розповів він у коментарі „Гал-info”, у мотелі „Галіція”, власником якого є його дружина, проживає ведмідь. Поранена тварина була відібрана у браконьєрів і тривалий час жила поблизу мотелю. „Створення розплідника – це хороша ідея. Буде добре, якщо тварини житимуть в умовах, які їм потрібні”, — зазначив він. Щодо того, яку суму готовий надати він для розплідника, Любомир Сопільник зазначив: „Все залежатиме від суми. В мене дружина – бізнесмен, і ми готові надати кошти. Наразі немає розрахунків, скільки на це потрібно. Якщо буде потрібно 10 тис. доларів, то ми зможемо дати половину. Якщо ж це буде, 2-3-5 тисяч доларів, то надамо всю суму”.
Як можливе місце розташування розплідника розглядається ділянка поблизу одного з мотелів у селі Підбірці. Таке місце, за словами Тимура Бедернічека, розглядається не випадково – це дасть змогу використовувати харчові відходи мотелю для годування тварин. Крім того, проводяться консультації з Київським та Харківським зоопарками щодо облаштування розплідника і щодо умов, які там мають бути створені. Також консультації ведуться і з Фондом Джеральда Даррелла, який має великий досвід щодо утримання тварин в неволі та їхньої адаптації.
На сьогодні екологам відоме розміщення трьох ведмедів. Одна тварина знаходиться в  мотелі „Галіція” (вік 3 роки, самець, звуть Дмитро Арсенович). Він є представником виду, занесеного до Червоної книги України – бурим ведмедем (Ursus arctos). Ще двоє бурих ведмедів (Ursus arctos) виявлено у ТзОВ „Колиба” (вік близько 8 і 10 років; самець і самка, імен не мають). Як стало відомо „Гал-info”, ще одного ведмедя утримують поблизу ринку „Південний” і належить він нібито Петру Писарчуку. Однак, як зазначає Тимур Бедернічек, ведмедів, яких незаконно утримують на території області, і особливо поблизу Львова, є набагато більше. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ