Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

«Вегетаріанство захищає організм від поширеного захворювання кишківника» – науковці Оксфордського університету

Науковці з Оксфордського університету виявили, що вегетаріанський раціон допомагає захистити організм від розповсюджених захворювань кишківника – дивертикуліту.

Як повідомляє «The Daily Mail», вегетаріанці на третину рідше хворіють на дивертикуліт. Вважається, що цей стан виникає тоді, коли людина їсть споживає замало клітковини. Він спричиняє спазми, здуття живота, метеоризм, запори та діарею.

Це дослідження провела доктор Франческо Кроу з групи епідеміології раку Оксфордського університету. Його опублікували в онлайн-версії «Британського медичного журналу» («British Medical Journal»). У дослідженні брало участь 47 033 дорослих британців, 15 459 з яких були вегетаріанцями.

Після 11 років і 6 місяців спостережень, було виявлено 812 випадків дивертикуліту.

Для вегетаріанців із цієї групи ризик захворіти був на 30% нижчим, аніж для тих, хто їв м’ясо або рибу, чи і те, і те.

Автори стверджують, що причина може полягати у тому, що споживання м’яса змінює обмін речовин у бактерій товстої кишки. Відтак, товста кишка послаблюється і виникає ризик дивертикуліту. При цьому кількість спожитого м’яса особливої ролі не грає.

Дослідження показало, що потенційні захисні переваги вегетаріанства можна отримати навіть за короткий час.

Також, вірогідно, існує зв’язок між споживанням більшої кількості клітковини та меншим ризиком захворіти.

Пацієнти, які з’їдали більше, ніж 25,5 г клітковини за день (жінки) та понад 26,1 г (чоловіки), мали на 42% менший ризик, ніж ті, хто споживав менше 14 г на день.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ