Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Велодоріжки, квартири для учасників АТО і комунальні підприємства - витрати міського бюджету в 2021 році

Сьогодні, 26 січня, на черговому засіданні постійної комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства було розглянуте питання потреби коштів в районних адміністраціях та комунальних підприємствах протягом 2021 року. Кореспондентка Гал-інфо повідомляє про те, на що планують виділили кошти.

Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк зазначила, що виділення коштів передбачається за трьома основними напрямками. Найперше, йдеться про шість райадміністрацій Львова (Шевченківська, Залізнична, Личаківська, Галицька, Сихівська та Франківська). Для них планують виділити по 30 мільйонів гривень. Станом на зараз є заборгованість адміністрацій на суму 16 мільйонів 258 тисяч гривень. 

Крім цього, наявні і перехідні, і нові об'єкти у районах, реалізація яких потребує 44 млн та 120 млн гривень відповідно. 

Тому першочерговими завданнями щодо районів є погашення заборгованості, завершення перехідних об'єктів та початок нових. "Ми акцентуємо увагу, що у першу чергу будемо ремонтувати дороги, які найбільше цього потребують, а також, завершувати перехідні об'єкти, що їх розпочали, зокрема, сільські ради до початку 2021 року" - зазначила пані Маруняк. 

Загальні фонди районних адміністрацій міста витрачають на зимове, літнє прибирання, поточний ремонт доріг, будинків тощо. Загалом на усе, що необхідне для покращення рівня благоустрою району. На сьогодні, загальні фонди райадміністрацій складають: 

  • у Шевченківському районі - 104 млн грн;
  • у Сихівському районі - 103 млн грн;
  • у Личаківському районі - 91 млн грн;
  • у Залізничному районі - 98 млн грн;
  • у Франківському районі - 102 млн грн;
  • у Галицькому районі - 87 млн грн. 

"Звичайно, що коштів для районів необхідно більше, але впродовж року, як правило, гроші додаються, тож під кінець року суми загальних фондів збільшуються" - розповідає Ірина Михайлівна. Адже у мерії свідомі того, що початково передбачених коштів не вистачить на весь рік. 

Наступним напрямком є департамент житлового господарства, сума боргу якого складає 50 млн гривень. Але, окрім погашення боргу, передбачено і 80 млн гривень на ремонт доріг. Зокрема, йдеться про велодоріжки на вулиці княгині Ольги (виділяють 1 млн 300 тис); на проспекті Чорновола (10 млн); та на вулиці Сяйво (5 млн 400 тис гривень). Окрім велодоріжок, будівництва нових доріг поки що розпочинати не планують. 

Окрім цього, виділено кошти на ремонт аварійних будівель за адресами:

вул Личаківська 60, вул Фурманська 8, вул Сніжна 2, вул Підголоска 22 (реконструкція 7 поверху). Планово профінансують отримання 9 квартир учасниками АТО. 

Проте на всі потреби забезпечення не вистачить. Передбачається, що необхідно ще близько 450 млн гривень. Пані Маруняк стверджує "Щодо облаштовування перехідних об'єктів, то коштів, передбачених в облігаціях не буде достатньо, ще треба буде дофінансовувати, тож у процесі протягом року будемо думати звідки брати гроші". За словами заступниці міського голови з питань житлово-комунального господарства існує два варіанти виходу із ситуації. Або підрядники виконають роботу, а оплату отримають у 2022 році. Або етапи і роботи, і оплати проходитимуть поступово. 

Третім напрямком, який обговорили на нараді, стали львівські комунальні підприємства у складі ЛМКП «Львівтеплоенерго», ЛКП «Залізничнетеплоенерго», ЛМКП «Львівводоканал», ЛКП «Львівсвітло», ЛКП «Львівавтодор», ЛКП «РАП». 

Щороку до 1 листопада управління економіки отримує від великих підприємств фінансові плани, у яких зазначено плани роботи підприємств на наступний рік. Тобто, які передбачаються доходи та видатки. За різницею між доходами та видатками визначається скільки коштів треба дофінансувати підприємствам. 

Зараз, згідно з цими фінансовими планами, підприємствам потрібні кошти на загальну суму 783 млн гривень. Проте у бюджеті розвитку передбачають лише 389 млн гривень. Виходить нестача у 394 млн гривень. 

На що потрібне дофінансування кожному підприємству детальніше дізнаються з виступів керівників комунальних установ, що заплановані до кінця цього тижня. "Підприємства є різні, а того складові і дотації з бюджету йдуть на різні витрати. Кожне підприємство має свою специфіку, й неможливо, стверджувати, що усі комунальні підприємства працюють стандартно" - зазначила Ірина Маруняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ