Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Великі Грибовичі прийматимуть чемпіонат Європи 2015 року з ракетомодельного спорту

Сьогодні, 28 січня, о 11.00 в приміщенні Львівської ОДА відбулась прес-конференція щодо проведення на Львівщині чемпіонату Європи 2015 року з ракетомодельного спорту, у якій взяли участь Юрій Майборода - начальник управління молоді та спорту Львівської ОДА, Ігор Волкан - президент федерації ракетномодельного спорту України, Олеся Гаренко - маркетинговий директор федерації ракетномодельного спорту, Дмитро Кондратьєв - керівник департаменту змагань.

"Чемпіонат пройде з 21 по 28 серпня 2015 року.  21 серпня - день приїзду учасників, 22 серпня - офіційне відкриття, яке відбудеться у центрі Львові. З 23 по 27 серпня - змагальні дні. Змагання відбудуться в селі Великі Грибовичі, Жовківського району Львівської області. Участь візьмуть команди  із 17 країн. Команда із США також братиме участь, але поза конкурсом.  Точна кількість учасникам буде відома коли всі охочі, починаючи з весни, подадуть заявки. Переможці змагання отримають медалі та кубки." - розповіла Олеся Гаренко.

"Львівщина одержала право прийняти чемпіонат у зв'язку з проведенням бойових дій на сході України. Раніше Львів навряд чи б претиндував на це, адже в Дніпропетровську цей вид спорту більш розвинений, і там є всі умови для проведення чемпіонатів такого рівня. Але зважаючи на жахливі події, що розгорнулися на сході нашої держави, саме Львівщина прийме ці змагання.

Отож, разом з представниками федерації ми оглянули безліч місць, де можна було організувати змагання. Щораз стикалися з різними перепонами. Однак згодом таки обрали за спільною згодою територію в селі Великі Грибовичі. Хоча і там є моменти, над якими потрібно попрацюювати. Наприклад, під'їзд до місця проведення", - розповів Юрій Майборода.

Ракетномодельний спорт - один із видів неолімпійських видів спорту, який безпосередньо підпорядковується Авіаційній  федерації України. Це  технічний вид спорту, в якому учасники змагаються в конструюванні і виготовленні, організації запуску моделей ракет, а також пілотуванні, якщо мова йде про радіокеровані моделі.

Цей вид спорту призначений для людей практично всіх вікових груп. Змагання можуть бути як особистими, так і командними, і проводяться на висоту, тривалість польоту, точність посадки. У класі моделей-копій оцінюється ступінь деталізації ракети і реалізм польоту.

Ракетномодельний спорт відрізняється від інших напрямків тим, що  він об'єднує в собі певні навички, якими повинні володіти спортсмени. А саме, творчий підхід та інженерне мислення, а також потрібно бути в добрій фізичній формі.

Напрмямків в ракетномодельному спорті є дев'ять, які відрізняються один від одного.

Специфіка змагань полягає в тому, що спортсмен повинен влсноруч виготовити спортивне знаряддя, а потім виступити з ним на змаганнях  і показати відповідний результат.

Першопрохідці ракетного моделювання з'явилися в СРСР у 1920 році. Тоді вони ще не підозрювали, що після першого запуску супутника і польоту людини в космос конструювання копій реальних ракет завоює велику популярність. Пізніше два американці, Джордж Гаррі Стін (конструктор ракет відомий під прізвиськом "батько моделювання ракет") і його друг Орвиль Карслі (швець), придумали змагання і визначили прототип правил для них. Ці правила пізніше лягли в основу документа, яким керується Міжнародна авіаційна федерація (FAI) сьогодні.

Право вважатися батьківщиною ракетомодельного спорту оскаржують багато країн, що ще раз підтверджує популярність цього заняття у всьому світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ