Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна рада України ухвалила свій регламент як закон

Верховна Рада України ухвалила закон "Про регламент Верховної Ради України". За відповідне рішення проголосували 368 депутатів з 430 зареєстрованих в залі, –повідомило РБК-Україна.

Законом затверджений регламент в чинній редакції. Регламент складається з шести розділів та 240 статей.

 

Розділ перший присвячений загальним положенням визначення правових засад роботи парламенту. У другому визначаються порядок та процедурні питання організації роботи ВР. В третьому розділі викладені питанням щодо формування коаліції депутатських фракцій, робочих органів ВР, обрання, призначення та відкликання її посадових осіб. У четвертому розділі викладена законодавча процедура: внесення та відкликання законопроектів, їх розгляд у першому, другому, третьому читанні; підготовка та направлення на підпис Президенту; прийняття постанов та інших актів парламентом, їх зберігання та опублікування. П'ятий розділ присвячений розгляду питань і прийняття рішень ВР за спеціальними процедурами, до яких відносяться внесення змін до Конституції України, затвердження державного бюджету та контроль за його виконанням, питання пов'язані з діяльністю Президента та суддів. Розділ шостій визначає засади парламентського контролю.

 

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

 

Раніше голова Верховної Ради (ВР) Володимир Литвин нагадав, що до цих пір ВР керувалася постановою про регламент, яка періодично визнавалася Конституційним судом України (КСУ) неконституційною, оскільки в цьому питанні є правова колізія. Він запропонував розглянути законопроект про регламент роботи Верховної Ради України на найближчій сесії.

 

Нагадаємо, 27 листопада голова КСУ Андрій Стрижак оприлюднив рішення КСУ про неконституційність закону України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" від 4 вересня 2008 р. і регламенту ВР від 19 вересня 2008 р. Відповідне подання подавав Президент України Віктор Ющенко.

 

Закон України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" був прийнятий Верховною Радою України 8 квітня 2008 р.

 

23 квітня 2008 р. Закон був повернутий від Президента України з пропозицією відхилити його, оскільки, на думку Президента України, зазначений закон містить норми, порушують Конституцію України і не враховують рішення КСУ від 1 квітня 2008 року № 4-рп/2008

 

ВР 4 вересня 2008 р. повторно прийняла зазначений закон з подоланням вето Президента України. Закон був направлений на підпис Президента України 8 вересня 2008 р.

 

Однак, 18 вересня 2008 р. Президент України знову повернув до парламенту зазначений закон без підпису за мотивами присвоєння йому нового номера та нової дати його прийняття. Це, як повідомляє інформаційне управління апарату ВР, не випливає зі статті 94 Конституції України та рішення КСУ від 7 липня 1998 року № 11-рп/98 як підстава для застосування повторного вето.

 

Разом з тим, 3 лютого 2009 р. ВР повторно розглянула пропозиції Президента України до цього закону і рішенням, прийнятим 393 голосами народних депутатів України, повторно подолала вето Президента України. 4 лютого 2009 р. закон був направлений на підпис Президента України. 13 лютого 2009 р. Президент України повернув закон "Про організацію і порядок діяльності ВР" до парламенту без свого підпису з пропозицією опублікувати його за підписом голови Верховної Ради відповідно до частини четвертої статті 94 Конституції України. Закон був офіційно оприлюднений на сайті Верховної Ради і опубліковано в газеті "Голос України" та інших друкованих засобах масової інформації за підписом голови Верховної Ради України, який займав цю посаду на час прийняття цього закону - Арсенія Яценюка.

 

РБК-Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ