Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Верховна Рада заборонить змінювати ставки за виданими кредитами

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону, яким передбачається заборона банкам та іншим фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати процентну ставку та інші платежі за вже виданими кредитами. За ухвалення законопроекту у першому читанні проголосували 365 народних депутатів з 430, зареєстрованих у сесійній залі. Про це повідомили у прес-службі ЛУБС НБУ.

 

Законопроектом також передбачається заборонити фінансовим установам вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом та розривати в односторонньому порядку укладені кредитні договори у разі незгоди позичальника із пропозицією фінансової установи збільшити процентну ставку, передбачену кредитним договором.

У проекті пропонується також встановити, що його пропозиції застосовуються до всіх кредитних договорів, що були підписані або продовжують діяти після набрання чинності цим законом.

 У пояснювальній записці до проекту відзначається, що значна кількість фінансових установ, які надали населенню кредити, сьогодні збільшують процентну ставку та інші платежі (наприклад, плату за обслуговування кредиту) за кредитними договорами, укладеними в минулому, відтак населенню нав'язуються не передбачувані під час отримання позики витрати, перетворюючи позичальника "з доброчесного і платоспроможного на банкрута".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ