Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховному комісару ОБСЄ у справах нацменшин доповіли про утиски татар і українців

29 березня 2016 р. у Гаазі, Нідерланди, Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій зустрівся з Верховним комісаром Організації з Безпеки і Співробітництва в Європі (ОБСЄ) у справах національних меншин Астрід Торс, щоб представити грубі порушення російськими владними структурами людських прав українців та кримських татар, повідомила прес-служба СКУ.

Президент СКУ акцентував на утисках релігійних і етнічних груп у окупованому Росією Криму. Він також наголосив на репресивних діях російських владних структур щодо Бібліотеки української літератури в Москві, на придушенні діяльності української громади в Росії та на переслідуванні її активістів. У цьому контексті Евген Чолій привернув увагу до попереднього “патріотичного стоп-листу”, що спрямований на заборону діяльності в Росії “небажаних” іноземних неурядових організацій.

Окремо Евген Чолій порушив питання про судові розправи над українськими політичними в’язнями, у тому числі й над Надією Савченко. У зв’язку з цим він зазначив, що СКУ закликав міжнародну спільноту прийняти Закон Савченко, який би подібно до Закону Магницького запроваджував санкції проти російських владних структур, які порушують міжнародне право, а зокрема людські права.

“Сьогодні, коли Росія веде проти України збройну агресію, є критичним, щоб міжнародні інституції, а зокрема ОБСЄ, робили моніторинг та реагували на порушення людських прав українців,” - заявив Президент СКУ Евген Чолій.

КУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, щопредставляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українськіорганізації із 34 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 15 країн. Заснований у 1967 р., СКУ був визнаний у 2003 р. неурядовою організацією у Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ