Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Весняний призов: перша партія юнаків піде до війська 12 квітня

Під час весняного призову 2010-го року з дев’яти областей Західного оперативного командування на строкову військову службу планується призвати 7 450 осіб, що на 200 осіб менше, ніж у минулорічну весняну призовну кампанію. Про це сьогодні, 31 березня під час брифінгу повідомив начальник відділу призову та комплектування територіального управління Західного оперативного командування полковник Валерій Рибачук.

 

Відтак,  5 861 призовник поповнить лави Збройних Сил України, 1 254 – внутрішні війська, 1 589 – інші силові структури. Найбільше призовників підуть до війська з Львівської області – 1 300.

 

Розпочнеться призов уже завтра, 1 квітня, а першу партію юнаків відправлять до війська 12 квітня, завершиться призов 30 травня.

 

Цього року під призов потрапляють юнаки 1985-92 року народження, тобто ті, кому виповнилося 18, але ще не виповнилося 25.

 

На обліку в Західному оперативному командуванні понад 80 тисяч таких юнаків, однак, до війська підуть лише 2 % з них. «Є можливість відібрати кращих, тому проблем з набором немає», – запевняє Валерій Рибачук. Він також зауважив що за радянських часів лише Львівська область щороку відправляла до радянської армії 25 тисяч юнаків.

 

Водночас полковник додав, що стан здоров’я юнаків призовного віку погіршується., тим паче, зараз призиваються юнаки, які народилися після Чорнобильської катастрофи. У них спостерігається гірша фізична підготовка, і це має кілька причин – екологія, малорухливий спосіб життя, зменшення витрат на здоров’я, відсутність можливості займатися спортом.

 

Згідно законодавства, каже Валерій Рибачук, до Збройних Сил призиваються юнаки з базовою середньою освітою, тобто, закінчили 9 класів школи. Однак, додав полковник, цього року встановлено обмеження на призов таких юнаків до 300 чоловік. А загадом серед призовників достатньо і таких, що мають вищу освіту, середню спеціальну. Щоправда, під час весняної кампанії 2010 призовників з вищою освітою буде не більше 3%. «Особливість весняного призову в тому, що триває навчання у вищих навчальних закладах, тому призовників з вищою освітою значно менше. Восени 2009 року, приміром, їх було 12,5 % від загальної кількості», – додав полковник.

 

Призвати одного юнака коштує 64, 5 гривень. Загалом для Західного оперативного командування на проведення призову виділено з держбюджету 378 тис. грн.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ