Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ветеринарні клініки у Львові залишилися без знеболюючого

У межах боротьби з наркоманією Кабмін видав постанову, яка серед іншого поставила під загрозу діяльність ветеринарних лікарів. Так, до списку психотропних засобів потрапив препарат кетамін, який використовують у своїй практиці ветеринарні лікарі для загальної анестезії тварин. Після 12 лютого цей препарат буде недоступний ветклінікам, – йдеться у зверненні зоозахисників і ветеринарних лікарів Львова.

«Кабінет Міністрів України своєю Постановою №4 від 5 січня 2011 року «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770 і від 10 жовтня 2007 р. N 1203» вніс до групи препаратів «Психотропні засоби» кетамін, який входить до складу препаратів, котрі широко використовують у своїй практиці ветеринарні лікарі для загальної анестезії тварин. Людською мовою – жодна серйозна операція не відбудеться без цього засобу. Інших СЕРТИФІКОВАНИХ ефективних ін'єкційних препаратів з аналогічною дією для загальної анестезії тварин в Україні немає. Після 12 лютого, коли мине термін мораторію на перевірки закладів й осіб, що надають ветеринарні послуги, щодо використання кетаміну й кетаміновмісних препаратів, стане практично неможливо виконувати планові й термінові оперативні втручання.

Погоджуючись із тим, що кетамін – наркотична речовина й нагляд за його використанням необхідний, ветеринарні лікарі та зоозахисники наголошують на тому, що ветеринарна галузь не готова в такі стислі терміни належно виконувати Постанову. А це, своєю чергою, обернеться: 1) смертю сотень, а то й тисяч тварин, яким не вдасться безболісно надати допомогу; 2) згортанням починань зоозахисних громадських організацій і притулків із регулювання чисельності безпритульних тварин на вулицях Львова зокрема й міст України загалом; 3) а також численними зловживаннями.
Малоймовірно, що постанова ефективно сприятиме скороченню числа наркоманів, але вона напевне вб'є чимало тварин.
Просимо мас-медіа звернути увагу на цю тему й ознайомити з нею громадськість», – зазначено у зверненні.

Михайло Пуківський, головний лікар Львівської обласної лікарні ветеринарної медицини: «Різка заборона неможлива, немає замінників кетаміновмісних препаратів. Є препарати, які діють як міорелаксанти, але повного наркозу вони не дають, тому, звісно, з ними важко працювати, операції при цьому складні і для лікаря, і для тварини. Моя думка – повинен бути дозвіл, за яким клініки отримають право користуватися кетаміновмісними препаратами з дотриманням норм зберігання в сейфах і списанням у журналах, як це робиться в медзакладах. І, звісно, кетамін не можна продавати в аптеках, це повинні бути певні установи, користуватися ним повинні тільки спеціалісти, що мають лікувальну практику. Ну, поки що непорозуміння із цим питанням. Обіцяли до 30 днів з тим вирішити. Але як швидко це буде вирішено – не знаю. Немає в нас інформації.
Після 12 лютого ми будемо використовувати паралюмбальні блокади і седативні препарати. Операцію буде не те що ризиковано проводити, просто тварині буде спричинено певний дискомфорт. ТОМУ ЩО ПОВНОГО ЗНЕБОЛЕННЯ ВОНИ НЕ ДАЮТЬ.
Планові операції ми відкладаємо. Працюємо тільки з невідкладними, де лікар конче повинен щось зробити, щоб урятувати тварину».

Андрій Курач, ветеринарний лікар, голова Західноукраїнського товариства захисту тварин: «Два-три слова Кабміну загнали всю ветслужбу – і приватників, і державні клініки – в патову ситуацію. Треба ж думати, чим така постанова обернеться для країни і для людей, які працюють, платять податки. Влада ставить людей, які надають ветеринарні послуги, поза межі закону.
Окрім кетаміну, немає інших ЛІЦЕНЗОВАНИХ ефективних ін'єкційних препаратів з аналогічною дією. У Польщі кетамін цілком доступний для використання у ветеринарній практиці: не треба ні ґрат на вікнах у кабінеті, ні сейфу, ні сигналізації. Як після 12 лютого працювати лікарям у сільській місцевості – возити сейфи зі собою на виклик у якесь господарство? Процедура не продумана і не виписана.

У Росії кілька років тому була схожа ситуація до нашої. Але там були певні бізнес-інтереси. А в нас, як мені здається, просто звичайна людська дурість. Краще б мавпували Польщу, а не Росію».

Наталя Кузнєцова, директор притулку для бездомних тварин «Милосердя» (притулок не комунальний, не приватний, утримується на пожертви волонтерів і просто добрих людей – це повністю громадська ініціатива): «У нас зараз і так складна ситуація в притулку. Ми просимо людей перетримувати знайдених тварин удома. Через катастрофічне перенаселення в притулку беремо новачків, тільки якщо вже цілковито немає виходу. А ця заборона сприятиме збільшенню кількості безхатченків. Досі наші волонтери за власні гроші стерилізували тварин, які живуть біля їхніх будинків. Зокрема, активно працювали над цим кілька волонтерок на Сихові, Топольній. Вони зверталися на ЛКП «Лев», де тваринам за 150 грн робили відповідні операції, зверталися й в інші клініки міста. А тепер не тільки волонтери, а й пересічні власники не зможуть стерилізувати своїх тварин. І що це буде? Як же всі наші потуги зі скорочення чисельності безпритульних собак і котів на вулицях міста?»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ