Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Здоров'я

VI Книжкова толока у Миколаєві зібрала рекордну кількість гостей

17-18 березня в місті Миколаєві на Львівщині відбулася VI Книжкова толока — єдиний в Україні літературний форум загальнодержавного рівня, який проводиться в районному центрі. Цьогорічна толока присвячена сімдесятиріччю від Дня створення Української повстанської армії. Спеціальними гостями форуму були Василь Гуменюк – автор літопису УПА, Юрій Винничук із книгою «Розіп’ята муза», Василь Стефак, Микола Посівнич та Ярослав Сватко – дослідники історії УПА, письменниця Теодозія Зарівна.

Співорганізатори і партнери толоки: Миколаївська районна рада, Миколаївська районна державна адміністрація, Миколаївська міська рада, відділ культури і туризму Миколаївської РДА, Миколаївська районна бібліотека. Меценат форуму: Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце». Мета книжкового форуму – дати змогу людям поспілкуватися з улюбленими письменниками, дізнатися про новинки книговидань, придбати цікаві книги. Почесними гостями толоки були вояки УПА, які отримали на згадку про форум подарункові набори від організаторів. Девізом книжкового форуму стали слова: «Свободи дух нових борців породить, І з ними волю краю принесе».

Невеличке місто Миколаїв, яке започаткувало цей книжковий форум, тішиться, що цей захід став візитівкою райцентру, і радо приймає гостей та учасників толоки. У п’ятницю, 16 березня, в переддень проведення форуму, у школах Миколаївського району відбулися авторські зустрічі із письменниками, поетами та видавцями. Гості із Києва, Львова, обласних та районних центрів Галичини згадали дитинство та провели час зі своїми найщирішими та найвідвертішим читачами – із дітьми.

Урочисте відкриття форуму відбулося у суботу, 17 березня. Ведучі у пластовому однострої запросили на сцену для вітального слова: голову Миколаївської РДА Ігоря Пілку, голову Миколаївської райради Ольгу Жилу, начальника Львівського управління культури Сергія Бурка, міського голову м. Миколаєва Ігоря Хімчака, мецената форуму голову Благодійного фонду «Добре серце» Олега Канівця та українського класика, лауреата національної премії Тараса Шевченка, поета Романа Лубківського. Загалом на книжкову толоку до Миколаєва приїхало близько 70 письменників, а серед них - поети, прозаїки, дитячі письменники, та представники 20 видавництв.

Спеціальними гостями книжкової толоки були: Володимир В’ятрович, Сашко Лірник, Юрій Винничук, Ярослав Грицак, Ярослав Сватко, Тарас Прохасько, Ірина Фаріон, Віктор Неборак, Володимир Лис, Мирослав Дочинець, Ігор Павлюк.

Цікавою була різноманітна, велика поетична програма, зокрема, виступили такі автори, як Петро Мідянка, Надія Гуменюк,Теодозія Зарівна, Оксана Лозова, Маріанна Кіяновська. Бажаючі мали змогу познайомитися з майстрами перекладу Андрієм Содоморою, Наталею Трохим, Оленою Фешовець. Пісенна поезія прозвучала у виконанні Олександра Смика, Наталки Криничанки, Лілі Кобільник.

У Дзеркальній залі Миколаївського Палацу культури проводилися цікаві майстер-класи та розвиваючі ігри. У ніч з суботи на неділю учасники «Книжкової толоки» організували «Поетично-прозові посиденьки». Це вільна форма спілкування творчих людей.

Під час проведення «Книжкової толоки» всі учасники та гості мали змогу взяти участь у книгообміні та безпрограшній лотереї; ознайомитись із фотовиставкою повстанських світлин; переглянути виставку творчих робіт Стрийського вищого художнього професійного училища №16, художнього відділення Миколаївської школи мистецтв; відвідати виставку мистецької студії Яричева і побувати на реконструкції в інтер’єрі від Олі Смик (Тільда – урбанізована лялька, означена душею). Також пройшли чоловічий та жіночий поетичні марафони, виступи бардів, читацькі обговорення.

Своїми враженнями від книжкової толоки поділилися учасники форуму.

Голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець: «Честь і хвала організаторам цього свята українського слова, на якому люди не в Києві, а в невеликих містах і селах мають змогу поспілкуватись з живими класиками. Це дуже важливо, адже українське слово, українська книга сьогодні опинились під загрозою зникнення. Російською мовою в Україні видається 2/3 сумарного тиражу газет, 9/10 журналів і продається близько 87% усіх книг».

Поет Роман Лубківський: «Хочу, щоб Миколаїв став Дністровськими Атенами, приклад яких підхоплять й інші міста й села України. Цей захід має неабияке патріотичне спрямування, а Миколаїв має певний духовний ареол. Пропоную саме тут започаткувати відзначення кращих видавництв, авторів».

Письменниця Лариса Федорів: «Я вже не перший раз приїжджаю до Миколаєва й залюбки спілкуюся з читачами, які не втратили цікавість до художнього, поетичного слова. Кожен, хто бере участь у цьому чудовому святі української книги, є справжнім патріотом, бо саме тут можна знайти новинки літератури, поспілкуватися з авторами, ознайомитися з видавництвами, які незважаючи на неприбутковість не припиняють друкувати українських авторів, як корифеїв так і початківців».

dobreserce.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ