Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Від початку і до кінця: що цьогоріч вдалось зробити в заповіднику Давній Пліснеськ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Від початку і до кінця: що цьогоріч вдалось зробити в заповіднику «Давній Пліснеськ»

За підсумками року в заповіднику завершили будівництво проєкту “Пліснеська хижа 2021”. Про це Гал-інфо розповіли на пресконференції щодо підсумків діяльності історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ».

Нагадаємо, «Давній Пліснеськ» був створений на Львівщині в селі Підгірці у 2015 році на базі двох пам’яток археології національного значення. За цей час команді вдалось накопичити велику кількість археологічних, економічних та інших джерел, завдяки чому два роки тому вдалося відтворити 3D-модель Давнього Пліснеська. 

“Робота, пророблена нашим колективом, була дуже багатогранна, як і науково-дослідна, так і популяризаційна робота.  Основна мета заповідника була в тому, щоб відтворити скансен, відбудувати археологічний музей просто неба над чим ми й працюватимемо надалі”, розповів директор Заповідника «Давній Пліснеськ» Володимир Шелеп.

Володимир Шелеп

Як відомо, наступний етап був своєрідним експериментом, адже вирішили створити невелику частинку скансену, а саме Пліснеську хижу. Зазначимо, що цей проєкт був втілений цьогоріч. Хижину вирішили збудувати на місці попередніх досліджень, щоб нічого не руйнувати. Таким чином на території заповідника з’явилось й житло слов’янського часу Х століття. 

“З нами також співпрацює сім’я реконструкторів, які навіть випробовували цю хатину та влітку провели там кілька ночей. Чесно кажучи, ми зрозуміли, що житло не зовсім не підходить для сучасної сім’ї, адже параметри дому предків слов’ян не схожі за наші, тому що вони були низькорослим населенням”, - додав Володимир Шелеп.

Як розповів заступник директора з наукової роботи Заповідника «Давній Пліснеськ» Андрій Филипчук, за довгий час експедицій з’явився великий масив наукової роботи, який повинен десь публікуватись. Тому цьогоріч також заснували періодичне видання  “Пліснеські старожитності”, в якому вийшло вже 6 випусків. 

“З експедиції ми отримуємо артефакти, які пізніше йдуть у наші фонди, що дуже добре, й отримуємо наукову інформацію, яку публікуємо в наших профільних збірниках. До речі, доступнішу версію всієї інформації для звичайних пересічних людей ми публікували в …. ”, - зазначив Андрій Филипчук. 

Андрій Филипчук

Як додав завідувач відділу охорони та популяризації історико-культурної спадщини Заповідника «Давній Пліснеськ», науковий керівник проєкту «Локальна історія». Віталій Ляска: 

“Нам вдалось залучити археологів до комунікації з суспільством. Це науково-популярна продукція, яка не створена суто для автора і для якихось десяти його колег, а навпаки - має свого читача, який необов’язково повинен займатись наукою. І це напевно найбільш вдало, адже ми змогли поєднати академічну науку і суспільство на прикладі однієї, але великої пам’ятки”

Віталій Ляска

Наступного року Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» планує розбудовувати садибу або ж розпочати будівництво декількох жител іншого типу, що були присутні на Пліснеську. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ