Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Від розпуску Львівської облради виграють комуністи, регіонали і «Свобода», – експерт

Від розпуску Львівської облради виграють комуністи, регіонали і «Свобода», програє громада. Таку думку, сьогодні, 9 листопада, в коментарі Гал-інфо висловила політолог, виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська, коментуючи заяву першого заступника голови Львівської облради Петра Колодія про можливий розпуск Львівської обласної ради.

Як зазначила політолог, ст. 78 Закону України "Про місцеве самоврядування" передбачає можливості дострокового припинення повноважень обласної ради у двох випадках. Перше - якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, Закону про місцеве самоврядування та інших законів, прав та свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом. Друге - якщо не відбуваються сесії ради у встановлені строки або рада не вирішує питань, що входять до її компетенції.

«Щодо Львівської обласної ради, то може йтися про перше – прийняття рішень з порушенням правових норм. Знаємо, що були протести прокурора на рішення, прийнятті радою, візьмемо хоча б рішення про червоний прапор. При застосуванні цього випадку ч.4 ст.78 Закону «Про місцеве самоврядування» передбачає що мають бути підстави, рішення суду про визнання рішень незаконними, висновки відповідного комітету Верховної Ради України. Питання про призначення позачергових виборів може порушувати глава адміністрації», - пояснила Оксана Дащаківська.

Вона також додала, що детальної процедури з цього питання – дострокового припинення повноважень обласної ради.

«Так, як це написано в законі, то виглядає досить просто – рада прийняла якесь рішення (наприклад, про оренду майна) – протест прокурора – відхилення протесту радою – рішення суду – звернення до Верховної Ради голови Львівської ОДА або групи зацікавлених громадян – висновок Комітету ВРУ – дострокове припинення повноважень обласної ради – нові вибори», – описала процедуру експерт і додала, що саме так свого часу було розпущено Тернопільську обласну раду.

За її словами, рішення, які можна оскаржити або визнати такими, що прийняті з порушенням правових норм – можуть знайтися. «Питання в іншому: до повноважень ради також входить відхиляти протести прокурора, який же тоді орган зможе встановити порушення правових норм? Суд?».

«Достроковий розпуск Львівської обласної ради – з огляду на правову процедуру – цілком можливий, для цього досить лише політичної волі Верховної Ради. Іншими словами, розпуск Львівської обласної ради є виключно політичним питанням. В політичній площині напередодні виборів до Верховної Ради спекуляції на тему «Свободи» та її діяльності можуть бути вигідні передовсім тим політичним силам, які ліплять з «Свободи» свого ідеологічного ворога. Така перемога – розпуск ради, може бути подана ними для завоювання нових та мобілізації старих виборців. Це комуністи. Це також сподобається електорату Партії Регіонів. Це дає переваги і «Свободі», яка зможе говорити про політичні репресії. Але це нічого не дає громаді Львівщини, яка ризикує стати розмінною монетою національної політики».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ