Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від «свинячого» грипу захищає нежить?

Риновірус, що викликає запалення слизової оболонки носа, яке проявляється у вигляді нежиті, перешкоджає розповсюдженню збудника грипу H1N1 на території Європи. Такого висновку дійшли кілька європейських фахівців, які працювали незалежно один від одного. Жан-Себастьян Касаленьо з Університету Ліона у Франції зазначив, що захворюваність на грип у країні підвищилася на початку вересня, потім знизилася до рівня 160 хворих на 100 тисяч населення, на якому залишалася до кінця жовтня. У листопаді знову було зафіксовано зростання захворюваності.

За словами французького фахівця, зниження рівня захворюваності на грип співпадало із зростанням кількості запалень слизової носа, що викликаються риновірусами. Ж.-С.Касаленьо припустив, що конкуренція між збудниками, так званою вірусною інтерференцією, знижує розповсюдження грипу H1N1.

Міа Бріттінг зі Шведського інституту з контролю інфекційних хвороб також зазначила зростання зараження риновірусами і одночасне зниження захворюваності на грип H1N1 наприкінці серпня в Швеції.

Аналогічну картину в серпні спостерігали співробітник австралійського Університету Квінсленда Ян Маккей, а також дослідники з Норвегії. За даними Я.Маккея, пацієнти з риновірусною інфекцією меншою мірою схильні до зараження іншими респіраторними вірусними захворюваннями.

Пік захворюваності риновірусною інфекцією в північній півкулі зазвичай припадає на кінець літа або початок осені, тоді як збудники грипу найбільш активні в зимовий період. На думку дослідників, цього сезону епідемія грипу розпочалася раніше звичайного, що й привело до "зіткнення" збудників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ