Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Від Януковича очікують зрозумілої декларації, чи Київ спроможний виконати те, про що просить у Польщі, – польський експерт

Минув майже рік, як Віктор Янукович став президентом України... Стільки ж часу знадобилося главі держави аби доїхати до Польщі з офіційним візитом. Протягом цього року президенти неофіційно зустрічалися двічі (восени під час конференції "Ялтинська Європейська Стратегія" та декілька днів тому – на Всесвітньому Економічному Форумі в Давосі).

3–4 лютого 2011 року глава України  відвідає Польщу з першим державним візитом, президент побуває у Варшаві та Ґданську. Як повідомляє прес-служба Віктора Януковича, головною метою візиту є "подальше поглиблення відносин з Польщею як близьким сусідом і стратегічним партнером України".

Чи вдасться Віктору Януковичу знайти спільну мову з президентом Польщі та наповнити новим практичним змістом стосунки Києва та Варшави?

Із цим запитанням ми звертаємося до автора програми "Студія Схід" на Польському Телебаченні Марії Пшеломєц.

Марія Пшеломєц: "Дійсно, наші спільні стосунки останнім часом пригальмували, але провину слід шукати також і з українського боку. На мою думку, Польща перестала бути для Києва вагомим партнером. 

Про що розмовлятимуть президенти? Звичайно про безвізовий рух, на якому дуже залежить Україні. Я вважаю, що Польща могла б ввести безкоштовні візи для українців, це було б добрим жестом, адже таке рішення залежить виключно від нас.

Думаю, що очільники також говоритимуть про енергетичну співпрацю. Багатостраждальний нафтопровід Одеса-Броди-Ґданськ сьогодні отримує новий акцент, адже Росія цього року хоче закінчити будівництво нафтопроводу БТС-2, який оминатиме і Україну, і Білорусь, і Польщу... Обіцянка, що Варшава врешті-решт завершить будівництво польського відрізку – була б надзвичайно важливою... В іншому випадку може виявитися, що російська нафта не потече ані через Польщу, ані через Україну, ані через Білорусь, і нафтопорт у Ґданську залишиться без російського чорного золота, бо сьогодні Росія транспортує нафту через цей порт".

Останнім часом ЄС давав Україні однозначний сигнал: без дотримання демократичних стандартів Києву годі навіть думати про угоду про асоціацію з Євросоюзом. Як відомо, Україні дуже залежить на цій угоді, як і на встановленні зони вільної торгівлі та безвізовому русі з ЄС. Яку позицію займе Варшава? Чи Польща може бути адвокатом недемократичної України?

Марія Пшеломєц: "Я б розділила питання безвізового руху від асоціації та від питання зближення України з ЄС. Безвізовий рух – це те, що дається громадянам країни, його не слід міцно пов’язувати з правами людини. З іншого боку – дійсно, Україна, яка не дотримується прав людини, свободи слова, демократичних свобод та вільних виборів, не має шансів на асоціацію та на зближення із Заходом".

Чого польські експерти очікують від першого офіційного візиту Віктора Януковича до Польщі?

Марія Пшеломєц: "Дуже чіткого сформулювання, чого Київ очікує від ЄС. Досі було таке враження, що В.Янукович робить те ж, що намагався робити Аляксандр Лукашенка, хоча, звичайно не в такій мірі – грати між Сходом і Заходом. Польща очікує чіткої та зрозумілої декларації стосовно зовнішньої політики України, внутрішньої політики. А також зрозумілої декларації, чи Київ буде спроможний виконати те, про що просить підтримки у Польщі – чи буде в стані виконати всі критерії для введення безвізового режиму та для підписання угод про зону вільної торгівлі та про асоціацію з ЄС", повідомляє Польське радіо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ