Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Від закриття ВАТ НПК «Галичина» на реконструкцію найбільше постраждає Дрогобич – Ростислав Сорока

Якщо ВАТ НПК «Галичина» закриють на реконструкцію у зв’язку з прийняттям закону, який обмежує випуск дизпалива з вмістом сірки більше 0,2 відсотка, – постраждає не лише весь видобуток нафти в області, а й економіка Львівщини. Раніше НПК «Галичина» в структурі економіки області займав понад 20 відсотків, і з моменту, як на підприємстві почалася реконструкція, переробка нафти скоротилася вдвічі.
Завод закрився на реконструкцію два роки тому, втім сама реконструкція, пов’язана з поглибленням переробки нафти та заміною старого обладнання на сучасне нове, почалася лише на початку року.
У січні-квітні 2006 року НПК „Галичина” зменшив переробку нафти порівняно з аналогічним періодом  2005 року на 45,8% – з 614,0 тис. тонн до 33,6 тис. тонн, і працював переважно на українській та російській  нафті. Водночас, якщо говорити про наслідки реконструкції, то ту частку внутрішнього ринку нафтопродуктів, яку займав НПК, зайняла імпортна продукція.
 «Якщо два роки тому підприємство займало понад 20 відсотків у структурі економіки області, то нині займає лише 8-9 відсотків. Якщо говорити про весь Західний регіон, то зараз тут видобувається 230 тисяч тонн нафти на рік – фактично по 115 тис. тонн нафти видобуває і переробляє Дрогобицький ВАТ НПК «Галичина» та ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» у Надвірній, які мають українських власників та український капітал. Зараз НПК «Галичина» працює в звичному режимі, видаючи звичну для нього потужність – ті блоки, що знаходяться на реконструкції, підміняють резервні системи», – сказав у коментарі «Гал-info» начальник Головного управління промисловості області Ростислав Сорока. За його словами, якщо відбудеться тимчасове закриття заводу, то найбільше від цього втратить місто Дрогобич, в скарбничку якого підприємство сплачує податки.
Водночас, відповідаючи на запитання, чи зверталися до нього промисловці Львівщини щодо допомоги у вирішенні проблем, пов’язаних з тим, що держава не відшкодовує ПДВ, Ростислав Сорока відповів, що був у відпустці і поки що не до кінця володіє ситуацією. «Про факти того, що у промисловців області є величезні проблеми з відшкодуванням, я не чув. Я був деякий час у відпусці», – говорить Сорока.
Нагадаємо, що недавно директор НПК „Галичина” Олександр Лазорко заявив у коментарі «Гал-info», що на підприємстві вже декілька місяців поспіль тривають податкові перевірки. І попри те, що жодних порушень не виявлено, ПДВ все ж залишається не відшкодованим. Щодо вимоги випускати дизпаливо з вмістом сірки до 0,2 відсотка, то, за словами Лазорка, реконструкція переробного обладнання триває, але, мовляв, держава дає занадто мало на нього часу. «За 8 місяців ми не можемо зробити те, що робиться за 3 роки, тож КМУ має відтермінувати набуття чинності відповідного закону, який пропонує з 1 січня випускати дизельне пальне з вмістом сірки не більше, ніж 0,5 відсотків, до 2009 року. У протилежному випадку ринок «затопить» імпорт дизпалива, і вітчизняні НПЗ не отримають шансу ні модернізуватися, ні нормально функціонувати в умовах такої конкуренції», – говорить Лазорко. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ