Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбулася спільна проща українського і польського духовенства до Майданека

22 вересня 2006 року відбулася спільна проща українського і польського духовенства до колишнього концтабору у Майданек (Польща). Ця урочистість була пов'язана з духовним посланням блаженного священномученика Омеляна Ковча — греко-католицького священика, який загинув в концентраційному таборі у Майданеку через те, що, будучи парохом у Перемишлянах (Львівська область), допомагав євреям. Про це повідомили у прес-секретаріаті Глави УГКЦ.
У прощі взяли участь єпископи та священики УГКЦ та РКЦ Польщі, колишні в'язні Майданека, а також молодь. Урочистості відбулися під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира та Люблінського Митрополита, Архієпископа Юзефа Жицінського.
Згідно із програмою прощі, священики і всі учасники зібралися біля костелу Архистратига Михаїла у Любліні. Звідти вже сформована колона вирушила головною вулицею, Мучеників Майданека. Біля пам'ятника «Боротьби і мучеництва» відбулася зустріч з офіційними делегаціями (воєвода, маршалек, президент міста, українські урядовці, представники інших неурядових організацій) і спільне покладення квітів. Опісля Архієпископ Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський (РКЦ), виголосив духовну науку, в якій розкрив актуальність позиції та вчення о. Омеляна Ковча. Принагідно Архієпископ Жицінський вручив статуетки, які мають назву «Memoria iustorum» (пам'ять праведних). Їх отримали ті українці і поляки, які під час Другої світової війни, в часи непорозумінь між поляками та українцями, ставали на захист примиренню і порозумінню.
Також відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолили Високопреосвященний Владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, та Високопреосвященний Владика Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський.
«Наша урочистість пов'язана з духовним посланням блаженного отця Омеляна Ковча, греко-католицького священика, який своєю мученицькою смертю у концтаборі Майданека доказав свою любов до найкращого Божого твору тут на землі — людини, без огляду на те, якої вона раси, національності чи віровизнання», — наголосив у проповіді Преосвященний Владика Софрон (Мудрий), Єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії.
Про послання блаженного священномученика Омеляна, про його життєвий подвиг цього дня у Майданеку також багато було сказано під час другої духовної науки, яку виголосив ігумен Святоуспенської унівської лаври ієром. Венедикт, під час хресного ходу тою дорогою, якою звичайно вели в‘язнів Майданека, і серед них о. Омеляна, а також біля мавзолею, де зберігається попіл тисяч спалених жертв концтабору.
Багато гарних слів на адресу о. Омеляна було також сказано під час відвідин владик УГКЦ цього ж дня діючої в'язниці у Люблені. Причиною для цього було бажання в'язнів передати ними написану ікону блаженного Омеляна Главі УГКЦ. Зустріч із в'язнями та керівництвом виправного закладу відбулася перед початком урочистостей у Майданеку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ