Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Відбулося засідання Священного Синоду Православної Церкви України

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України
1/5
Сьогодні, 5 грудня, під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). У засіданні взяли участь усі члени Синоду, окрім Почесного Патріарха Філарета, відсутнього без поважної причини. Про це йдеться у повідомленні Православної Церкви України у Facebook.

Синод надав благословення на утворення в Київській єпархії і реєстрацію статуту Межигірського Спасо-Преображенського монастиря у с. Нові Петрівці та затвердив намісником вказаного монастиря ігумена Спиридона (Матіящука).

Також за пропозицією Предстоятеля було прийнято рішення про скликання у місті Києві 14 грудня 2019 р. розширеного Архієрейського Собору за участю всього єпископату Православної Церкви України.

З метою подальшої роботи щодо статутних питань в Українській Православній Церкві Священний Синод утворив Синодальну Статутну комісію й обрав її головою Блаженнійшого Митрополит Епіфаній, а заступниками голови призначено митрополита Вінницького і Барського Симеона, митрополита Галицького Андрія, та митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського Антонія

Також Синод заслухав доповідь Преосвященного Євстратія, архієпископа Чернігівського і Ніжинського, голови Синодальної Богословсько-літургічної комісії, щодо пропозицій комісії, засідання якої відбулося 28 листопада 2019 року.

Було схвалено пропозицію Синодальної Богословсько-літургічної комісії щодо
введення у богослужбову практику Помісної Української Православної Церкви можливості під час звершення Божественної літургії за чином свт. Іоана Золотоустого та за чином свт. Василія Великого, поруч з існуючою практикою щодо читання тропаря 3 часу всередині євхаристійної молитви, наступної практики, з якою можна ознайомитися за посиланням.

Також, враховуючи літургійну практику інших Помісних Церков, зокрема, Вселенського Патріархату та Церкви Греції, було вирішено неодмінно виголошувати ектенію за оголошених на парафіях, де є оголошені – ті, хто готуються до прийняття Хрещення та проходять катехизацію; натомість там, де оголошені відсутні — дозволити опускати цю ектенію, для того щоби літургійна молитва відповідала наявності тих, про кого моляться. Разом із цим наголошено на важливості відродження інституту катехизації при хрещенні дорослих та для хресних батьків.

Було також вирішено впорядкувати деякі аспекти практики вживання жезла за архієрейським богослужінням.

Окрему увагу Священний Синод приділив питанню щодо положення Почесного Патріарха Філарета та ухвалив наступні рішення:

Враховуючи минулі особливі заслуги у розбудові Церкви та з метою забезпечення достойного становища Почесного Патріарха Філарета після завершення процедури ліквідації релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» та враховуючи позицію Почесного Патріарха Філарета – утворити релігійну організацію у складі Православної Церкви України у формі місії.

Також Почесний Патріарх Філарет має право для пожиттєвого проживання і використання для своєї діяльності комплексу будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36 та має пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі міста Києва.
Детальніше з рішенням можна ознайомитися за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ