Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбулися громадські слухання щодо питань реформування "Ратуші"

Асоціація медіа-юристів Львівщини спільно з Інститутом іміджмейкерства та реклами за підтримки Міжнародного фонду відродження провела сьогодні, 10 червня, громадські слухання щодо питань „Реформування комунальної газети „Ратуша”: передумови, шляхи, механізми”.

На слуханнях доповідали представники преси і влади, зокрема народний депутат Степан Курпіль позитивно оцінив рішення про роздержавлення „Ратуші”. „Газета не має йти гола-боса, треба надати якусь допомогу при такому „розлученні”. Для того, щоб навчитися плавати, треба стрибнути в річку і пливти, проте я не хочу нав’язувати своєї думки, оскільки мене можуть звинуватити в тому, що я когось втопив», - зазначив Степан Курпіль.
Серед доповідічів був також секретар Львівської міської ради Володимир Квурт, який запропонував присутнім власникам газет і редакторам взяти на роботу головного редактора «Ратуші» і членів колективу. «Я підприємець, і не раз переманював фахівців для того, щоб підняти свій професійний рівень. Чи готові ви негайно прийняти на роботу Миколу Савєльєва і членів колективу «Ратуші»?». Позитивно на цей заклик відгукнувся лише головний редактор газети «Суботня пошта» Рустам Курбанов, який запропонував виділити частину площі газети для друку статей працівників «Ратуші». Володимир Квурт зазначив, що повинні бути рівні умови для всіх газет: «Чому одні б’ються за місце під сонцем, а роблять цікаві матеріали і шукають рекламодавців, а іншим потрібно лише підійти до правильної людини, сказати слово і вибити кошти на функціонування видання».
Микола Савельєв, редактор Львівської міської ради «Ратуша», зазначив: «Ініціатором роздержавлення були депутати міськради. Зокрема, «Пора», тоді як Садовий просто хотів закрити газету. Зараз фінансовий стан газети неправильно трактують, а майно хочуть описати згідно з ціновими показникам 1995-1997 років. Усе майно «Ратуші» коштує 60 тисяч грн, а технічне оснащення 5 тис 900 грн. Ми - за роздержавлення двома руками, проте нас цікавить, як воно буде проходити: чи підемо ми цілісним матеріалом разом зі «Львівським порталом» «Ратушею - ТБ» і мережею кіосків, чи ми залишимось без нічого. Якщо буде перший варіант, то зацікавлення інвесторів є дуже велике. Зараз найкраща форма роздержавлення для нас – приватизація майна трудовим колективом, тобто викуп, проте варіант роздержавлення залежить від міських депутатів.»
Голова незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь був обурений тим, що питання про роздержавлення «Ратуші» не було винесено на розгляд профспілки за три місяці до початку роздержавлення. «Це не власність голови міста, навіть не власність депутатів, «Ратуша» - влісність громади, яку вони представляють, тому редактор не має призначатися і зніматися при зміні влади, а працювати за контрактом і вимоги до нього мають бути згідно з контрактом. Потрібно укласти угоду між міською радою і редакцією, де будуть викладені принципи редакційної політики. На цьому стосунки між ними повинні обмежитися. Закривати газету просто так ніхто не має права».
Маркіян Іващишин, голова комісії культури дозвілля, промоції, ЗМІ та туризму ЛМР, сказав: «Комісія порадила роздержавити «Ратушу» шляхом приватизації з врахування інтересів трудового колективу. Я переконаний, що газета перші 2-3 роки буде збитковою. Проте, думаю, що інвестор знайдеться, оскільки її можна утримувати з політичних мотивів. На жаль, такий вже в нас ринок. Конфлікту щодо роздержавлення немає, ми згодні і вони згодні. Мова йде лише про перерозподіл коштів».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ