Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Відбив селезінку і вимагав хабара у рублях, - скандал з офіцером на Львівщині триває

Офіцер, якого звинувачують у нанесенні важкої травми солдатові на Яворівському полігоні, попався ще й на вимаганні хабара у військових. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк.

Як зазначив прокурор, нещодавно стало відомо, що військовослужбовець однієї з в/ч  у Яворівському районі застосував насильство до підлеглого, що спричинило бійцю фізичний біль та моральні страждання. Зокрема, старший по званню умисно наніс солдату тілесні ушкодження в ділянку селезінки і, як наслідок, ушкоджений орган довелося видалити.

«Та, як виявилося, на цьому історія з горе-офіцером не завершується. На додачу ще й встановлюється факт вимагання та одержання ним хабара від трьох бійців, серед яких також є постраждалий солдат. У понад 64 тис. російських рублів та 16 тис. гривень він оцінив непритягнення до відповідальності цих трьох військовослужбовців, а також надання дозволу на виїзд за межі Яворівського гарнізону постраждалому солдату», - додав Олег Сенюк.

За вказаними фактами внесено відомості в ЄРДР за ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 426-1 КК України. Розслідують вказані злочини слідчі Яворівського відділу поліції ГУ Нацполіції України у Львівській області, а процесуальне керівництво здійснюють військові прокурори Львівського гарнізону.

«До речі, ми, прокурори, керуємося фактами і законом, а тому зараз не можемо ставити клеймо злочинця на військовослужбовцю. Наразі у справі він проходить як підозрюваний. Але щойно отримаємо на руки результати експертиз, які, до речі, призначено, тоді повідомимо фігурантам справи про підозру. Не раніше. Усе по Закону. Презумпції невинуватості ще ніхто не скасовував,  а сам же злочин розслідується ґрунтовно та об’єктивно. Винуватці не залишаться не наказаними», - запевнив військовий прокурор.

Він також нагадав випадок дворічної давності із також застосуванням нестатутних заходів впливу щодо підлеглого: 3 березня 2016 року викладач Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, приймаючи залік, був невдоволений поведінкою курсанта. У результаті наніс йому удар кулаком в область селезінки, що також спричинило видалення органу.

Підозрюваного взяли під варту. За результатами проведених експертиз у липні того ж року йому повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 426-1 КК України. Проте, вже у вересні 2016 року, усупереч заявленому клопотанню військової прокуратури Львівського гарнізону щодо продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою, суд змінив його за власними переконаннями для підозрюваного на домашній арешт, який триває по сьогодні.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні військова прокуратура гарнізону скерувала 29 липня 2016 року і підготовче судове засідання відбулося менше, ніж за два тижні.

Судовий розгляд триває. Тривалий розгляд провадження, пояснив Олег Сенюк, обумовлений необхідністю допиту великої кількості свідків сторони обвинувачення та захисту і завантаженістю суддів.

«До прикладу, допитано 38 свідків та 9 експертів комісійної судово-медичної експертизи. Та вже у серпні поточного року планується ухвалення судом вироку. Очікуємо вже на дебати і заключення – покарання! Як і у випадку з викладачем Академії, так і офіцером з Яворівщини, за вчинене їм загрожує до 10 років позбавлення волі», - запевнив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ