Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відійшла у вічність легендарна Віра Крокіс («Реня»)

Вчора, 13 січня, на 92-му році життя померла Віра Крокіс («Реня») – одна з небагатьох жінок в УПА, нагороджена Срібним Хрестом Заслуги, відповідно до наказу головного командира УПА від 30.07.1950 р, зв’язкова, надрайонова Українського Червоного Хреста на Рогатинщині, політув’язнена, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Прощання з Вірою Крокіс відбудеться в суботу, 16 січня, з 11.00 до 12.00 год. у каплиці на вул. Пекарській, 52, після чого «Реню» поховають на Янівському кладовищі у Львові (близько 13.00 год). 

 «З Вірою Крокіс ми потоваришували майже два роки тому, коли працювали над створенням виставки «Особистість vs. Тоталітаризм». Тоді разом із нею мені вдалося записати детальну біографію і через зустрічі та розмови пізнати її як особистість. Це була дуже відважна жінка. Наважитися покінчити зі собою, вижити і витримати тортури, але не видати важливої інформації та своїх побратимів, можуть не всі. Для виставки ми з нею обрали кредо зі сказаних нею ж слів: «Мені треба далі йти дорогою, яку я почала…». Ці слова дуже добре її характеризують. Вона не втрачала духу боротьби навіть у свої 90. Під час однієї з наших останніх зустрічей пані Віра підписала книги, які ми передали для бійців у шпиталь. Тоді ж вона активно в’язала шкарпетки для бійців у зону АТО. Такі люди, як «Реня», – це легенди і приклади для наслідування», – розповіла Людмила Левченюк, завідувачка інформаційно-освітнього відділу Меморіального музею «Територія Терору».

Довідка.

Віра Філяк народилася 29 січня 1924 р. у селі Дички (тепер Рогатинський район Івано-Франківської області). У 1932-1939 рр. навчалась у місцевій українській школі, в 1939-1940 рр. – у радянській середній школі, після чого до червня 1941 р. – у педагогічній школі в м. Рогатин. Наприкінці 1941 р. вступила до Юнацтва ОУН. 1941-1943 рр. здобувала освіту в торговельній школі та проходила практику в Ревізійному союзі українських кооператив, де мала можливість підпільно друкувати повстанські листівки. Там і залишилась працювати. У 1943 р. гестапівці обшукали робоче місце Віри і квартиру, де вона мешкала разом із подругою. Після цього через загрозу арешту Провід ОУН наказав їй покинути роботу і перейти в підпілля. Влітку 1943 р. Віра пройшла таємний вишкіл організаторів сітки Українського Червоного Хреста у с. Підмихайлівці Рогатинського р-ну, після чого створювала та навчала кущі УЧХ в околицях м. Галич та м. Бурштин, пізніше була надрайоновою УЧХ Рогатинщини. У підпіллі отримала псевдо «Реня».

20 травня 1947 р. Віра була заарештована у м. Львів. Перебувала під слідством у тюрмі на Лонцького. Щоб не видати таємної інформації, випила отруту. Після невдалої спроби отруєння вистрибнула з вікна. Отримала значні травми, проте її врятували і продовжили допити. Півтора місяці перебувала в тюремній лікарні, після чого її перевели до тюрми в м. Івано-Франківськ. 20 листопада 1947 р. «Реня» була засуджена за ст. 54-1 «а», 54-11 («зрада Батьківщини», «участь у контрреволюційній організації») Кримінального кодексу УРСР до 10 років позбавлення волі та етапована до таборів ГУЛАГу. Під час перебування в тюрмі Віра отримала звістку про нагородження її Срібним Хрестом Заслуги, відповідно до наказу головного командира УПА від 30.07.1950 р. Покарання відбувала у виправно-трудових таборах Челябінської та Магаданської областей (тепер Росія).

13 січня 1956 р. Віра була звільнена, після чого перебувала на спецпоселенні в Магадані. У травні 1957 р. повернулась до рідного села. Згодом деякий час мешкала в Рогатині, працювала кравчинею в ательє. 1960 р. вийшла заміж за Юрія Крокіса та переїхала до Львова, займалась моделюванням і пошиттям одягу. У 1965–1984 рр. працювала завідуючою складом готової продукції на заводі «Електрон», 1988–1997 рр. була секретаркою Спілки політв’язнів України, в 1996–2006 рр. працювала скарбівничою Ліги українських жінок. Брала активну участь у діяльності львівських товариств та організацій: «Просвіта», «Рідна школа», «Союз українок». У 2012 р. отримала нагороду Срібний Хрест Заслуги УПА, яку від імені громади Львова їй передав міський голова Андрій Садовий. Померла 13 січня 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ