Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відкрито новий туристичний маршрут Городоцьким та Пустомитівським районами Львівщини

Головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Львівської облдержадміністрації продовжує відкривати для гостей, туристів та мешканців регіону туристичні дива районів області в рамках проекту «Невідома Львівщина», розробку і впровадження якого здійснює творчий колектив туроператора «Відвідай» та Громадської організації «Підкова». Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Цієї неділі представники головного управління апробували новий туристичний маршрут Городоцьким та частково Пустомитівським районами за маршрутом Зимна Вода  – Суховоля  – Городок – Комарно – Грімне – Кліцько – Переможне – Тулиголове – Великий Любінь.

Тур невідомими куточками рідного краю розпочався з відвідання одного з найбільших сіл України Зимної Води, перша письмова згадка про яке датується 1365 роком. Тут до наших днів зберігся костел святої Катерини 1612 року та декілька віл епохи класицизму.

Село Суховоля славиться одним з найкращих творінь відомого архітектора Василя Нагірного – величавою церквою Івана Богослова 1912 року. Особливе зацікавлення викликала нещодавня реставрація храму, яку виконав народний художник України Любомир Ведмідь.

Початок міста Городка сягає періоду Київської Русі і вперше згадується в літописі 1213 році. Тут збереглися залишки земляних укріплень колишнього древньоруського городища, на місці якого пізніше було побудовано замок. Галицько-Волинський літопис зафіксував, що у 1227 році новгородський князь Мстислав Удалий стояв зі своїм військом в Городку. На допомогу йому зі своїми воїнами прийшов князь Данило, щоб разом боронити Галицьке князівство від польсько-угорської навали. Після загарбання Галичини шляхетською Польщею у XIV ст. вже 1387 році Городок, як окреме королівське місто, увійшов до складу Львівської землі, а пізніше став центром Городоцького староства. За період 1387-1434 років великий князь литовський і король Польщі Владислав II Ягайло часто навідувався і довго жив в Городку, тут і помер у 1434 році. За Ягайла Городок входить до складу Руського воєводства як окреме королівське місто. Визначним пам’ятками Городка є один з найстаріших костелів України – костел Здвиження початку XV ст. та видатні твори народної архітектури: церква Благовіщеня Пречистої Діви Марії 1633року та церква святого Іоанна 1755року.

У місто Комарно запрошує туристів багато декорований костел Різдва Богородиці 1657 року, перлина галицької дерев’яної архітектури Михайлівська церква 1754 року та меморіальна колона 1663 року, збудована в честь перемоги Яна Собеського над турками біля Комарно.

В селі Грімне особливо вразив туристів Музей підпільного штабу командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича (Тараса Чупринки). Тут у 1947 році в будинку священика в кімнаті під підлогою була викопана криївка. Зацікавлення викликала також дерев’яна церква Преображення Господнього 1777 року.

Село Кліцько біля Комарна відоме давньою церквою Успення Богородиці 1603 року на місці появи Богородиці, яка дійшла до наших днів і є однією з найкращих зразків дерев’яної сакральної архітектури. В селі Переможне учасників туру зустрів прекрасний величний костел у стилі конструктивізму 1930-тих років.

У селі Тулиголове відомі архітектори Ф.Фельмер і Г.Гельмер, творці чернівецької та одеської опер, спроектували чудовий неоренесансний палац Бала 1899 року, також цікавим є колишній костел св. Дороти 1600 року. А в м.Любіні Великому, – бальнеологічному курорті з сірководневими джерелами, туристи можуть помилуватися добре відреставрованим палацом барона Бруницького 1845 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ