Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відповідальні собачники: 3 договори страхування відповідальності за 2 роки?

Страхування відповідальності власників собак — вид страхування, за яким дієздатні громадяни та юридичні особи, що на законних підставах є власниками собак, можуть застрахувати свою відповідальність перед третіми особами за завдану матеріальну та фізичну шкоду.

Нагадаємо, відповідно до “Правил утримання і поводження з домашніми тваринами у м. Львові”, відповідальність власників небезпечних та потенційно небезпечних порід собак підлягає обов’язковому страхуванню.

Французький бульдог Спайк. Фото Гал-інфо.

Умови цього виду страхування визначаються постановою Кабінету міністрів України “Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам”, в якій наведено перелік порід собак, відповідальність власників яких підлягає обов'язковому страхуванню.

Журналісти Гал-інфо вирішили дослідити це питання і розпочали з пошуків страхових компаній, які надають такі послуги. В одних компаніях повідомили, що не надають послуг з такого виду страхування, в інших обіцяли зателефонувати згодом, і лише в одного страховика на сайті ми знайшли цілий розділ, присвячений цій послузі.

У страховій компанії нам доволі швидко відповіли і запропонували приїхати до найближчого офісу, щоб оформити таку страховку.

Більше деталей у розмові журналіста Гал-інфо з  представником страхової компанії PZU Україна.

Скільки коштує така страховка на рік?

Для фізичних осіб — 1 неоподаткований мінімум на 1 рік (17 грн, - ред.), для юридичних осіб — 2 неоподаткованих мінімуми на 1 рік.

Наскільки популярним є такий вид страхових послуг у вашій компанії ?

Упродовж 2019-2020 років загалом в Україні ми оформили 136 таких договорів, зокрема 3  на Львівщині. Більш детально можна побачити в таблиці поданій нижче.

* Інформація про кількість укладених договорів страхування надана лише однією страховою компанією. Але вказана кількість не залишає великих сподівань на більші цифри і у інших страхувальників, - ред.

Чи були страхові випадки за цей період?

Була зафіксована 1 страхова подія у 2019 році, відповідно, було виплачено 6237,70 грн. Постраждала собака породи шпіц, яку покусав доберман, власник якого мав оформлений договір страхування. Маленька собака отримала травми. Власниця шпіца написала заяву в поліцію. На рішення суду не чекали, а заплатили власникові шпіца за лікування.

На які випадки поширюється ця страховка? І на що можуть претендувати постраждалі?

Цей вид страхування надається з метою відшкодування  шкоди,  заподіяної  життю,  здоров'ю  та/або  майну третіх осіб внаслідок  агресивної  та/або  непередбачуваної  дії собак  потенційно небезпечних порід. Перелік порід собак, відповідальність власників яких підлягає обов’язковому страхуванню налічує понад 80 позицій.

Страхова сума встановлюється:

    • за шкоду заподіяну життю та здоров’ю третьої особи розміром у межах 11 000 гривень; 
    • за шкоду у разі пошкодження (знищення) майна третьої особи у межах 30 000 гривень.  

Підлягають відшкодуванню як випадки  пошкодження одягу, взуття третіх осіб, так і їх транспортних засобів, нерухомого майна.

Враховуючи те, що на тварин поширюється режим речі (відповідно до статті 180 ЦКУ), то шкода, завдана тваринам, що належать третім особам (собакам, котам тощо), також покривається цим видом страхування.

Страхування також покриває випадки завдання шкоди здоров’ю та життю третіх осіб (укуси, переломи, інвалідність, смерть тощо). 

Чи можуть бути випадки коли страхова компанія відмовить у виплатах?

Так, Страховик  має  право  відмовити  у  виплаті   страхового відшкодування у разі  навмисних дій  страхувальника  або  особи,  на  користь  якої укладено договір страхування,  спрямованих на настання  страхового випадку.  Також коли страховий випадок настав у зв'язку з невідповідністю засобів захисту собаки чи недотриманням правил його безпеки; коли страховий  випадок був спровокований протиправними діями третьої особи, не відшкодовуються збитки, пов’язані з пошкодженням або знищенням собакою антикварних речей, виробів із дорогоцінних металів та каміння, грошових знаків, інших цінний речей та в інших випадках визначених законом. 

Крім того не відшкодовується моральна   шкода завдана внаслідок   агресивної  та/або непередбачуваної дії собак. 

Як діяти при настанні страхового випадку?

Власник собаки, відповідальність якого застрахована повинен:

  • повідомити у триденний термін Страховика про настання страхового випадку/події, що може призвести до настання відповідальності Страхувальника;
  • подати письмову заяву на виплату страхового відшкодування упродовж трьох робочих днів з дня визначення розміру збитку;
  • надавати Страховику документи, що підтверджують настання страхового випадку та розмір збитку (довідку органу МВС, травмпункту, служби ветеринарної медицини, органу пожежного нагляду тощо);
  • попередньо письмово узгодити зі Страховиком самостійне відшкодування шкоди завданої третій особі.

Потерпілій третій особі в разі завдання шкоди її майну або здоров’ю потрібно : 

  • зафіксувати (запамятати або сфотографувати)  зовнішній вигляд собаки та отримати контакти його власника;
  • негайно повідомити правоохоронні органи з метою фіксації факту отримання тілесних ушкоджень або завдання шкоди майну, за необхідністю звернутися за допомогою до медичного закладу та отримати необхідні довідки .
  • звернутися до власника собаки та/або страховика, який застрахував його відповідальність, з письмовою заявою/претензією та надати необхідні документи, що підтверджують завдану шкоду та її розмір.


Які і від кого потрібні документи для отримання страхової виплати?

Страхувальник та/або потерпіла особа повинні надати Страховику заяви про настання події та виплату відшкодування, документи, які підтверджують настання події, її обставини,  а також наслідки та розмір завданих збитків. Страхувальник також надає документи  що підтверджують його право власності на собаку.

Повний перелік необхідних документів визначається Страховиком у кожному випадку окремо в залежності від обставин події та надається Страхувальнику або особі, яка звернулася за виплатою страхового відшкодування.

Документи для виплати страхового відшкодування можуть подаватися як Страхувальником, так і потерпілою особою (її спадкоємцями). 

Чи діє страхування поза межами України? Якщо ні, то чи є якісь варіанти?

Територія дії договору обмежується територією України. Якщо цього вимагає законодавство іноземної держави, куди ввозиться тварина, рекомендується укладання договору страхування безпосередньо в цій країні. 

Чи можна застрахувати свою собаку від нещасного випадку?

Такі продукти існують на страховому ринку України, проте широкого розповсюдження не отримали.

Чи можна страховку оформити віддалено?

Наразі придбати поліс можна тільки в офісах компанії.

Ми також звернулися за коментарем до голови постійної комісії Львівської міської ради з екології, природокористування та енергозбереження Володимира Лучишина.

“Шкода, що ця послуга настільки непопулярна в Україні і, зокрема, у Львові. Тим паче, що є визначений перелік собачих порід, для яких така собакоцивілка мала би бути обов’язковою, і її вартість не є надто високою”, - зокрема зазначив Лучишин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ