Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відповідальність за вбивство активіста ГО «Січ» взяли на себе одеські антифашисти, які просять їх не російщити (фото)

Уночі проти 18 квітня в Одесі внаслідок бійки загинув активіст ГО «Січ», двадцятирічний Максим Чайка, який зазнав тяжких ножових поранень і помер в одній із одеських лікарень. Одразу ж в ЗМІ з’явилося дві версії. Перша, що трагедія сталася через сутичку між представниками патріотичний і проросійських сил, друга, що націоналісти побилися із антифашистами.
Зокрема, 20 квітня українські антифашисти виступили із заявою, в якій різко засуджують необ'єктивне висвітлення в низці українських ЗМІ інциденту, який стався 17 квітня в Одесі, внаслідок якого помер активіст організації «Січ», 20-річний Максим Чайка. Про це повідомив сайт «Кореспондент».
За версією антифашистів, на п'ятьох представників молодіжного руху антифа, які називають своєю метою протидію проявам всіх форм дискримінації та протистояння скінхедам-неонацистам, в п'ятницю, 17 квітня 2009 року напала група з 15 футбольних хуліганів ФК Чорноморець і скінхедів-неонацистів.

"Молоді люди, серед яких був і загиблий Максим Чайка, які до цього відпочивали в барі Горіх, побачили поблизу закладу ідеологічних опонентів і вирішили з'ясувати стосунки з допомогою порожніх пляшок і підручних предметів. Під час бійки, з огляду на те, що число нападників було втричі більшим, антифашисти застосували пірочиний ніж і пневматичний пістолет у якості засобів самооборони", - йдеться в повідомленні.

Одеські антифашисти заявляють, що не мають жодного стосунку до проросійських сил і що не є членами жодної політичної партії. Зокрема вони різко заперечують будь-які стосунки з партією Батьківщина, яка, на думку антифашистів, намагається отримати політичні дивіденди з резонансної справи.

У заяві також зазначено, що антифашисти співчувають у зв'язку із загибеллю Максима Чайки, і вимагають справедливого розслідування інциденту. Антифашисти заявляють, що не сприймають насильство як метод боротьби і змушені захищати своє життя при нападах неонацистів.

"Вбивство молодого хлопця - це трагедія, і це не має повториться. Ті, хто нав'язав Максиму Чайці нацистську ідеологію, повинні понести суворе покарання, а правоохоронні органи повинні припиняти діяльність відверто мілітарних расистських і неонацистських рухів, а не розслідувати злочини, викликані їхньою діяльністю", - йдеться в повідомленні.

Як стверджують антифашисти, в середовищі українських футбольних уболівальників фанати ФК Чорноморець відомі своїми расистським заявами і плакатами, які вивішують на різних матчах. "У довколофутбольному середовищі хуліганів з Одеси знають як найбільш запеклих антисемітів і неонацистів. Організація Січ, членом якої був загиблий Максим Чайка, брала участь у вуличних акціях разом з Українською Націонал-Трудовою партією, яка об’єднує скінхедів-неонацистів у Києві та низці регіонів України" , - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що раніше ЗМІ з посиланням на одеську обласну «Просвіту» повідомили, що «активіст патріотичної громадської організації «Січ» Максим Чайка загинув від «загинув від ножових поранень у результаті нападу групи проросійських бойовиків».

Одеський сайт «Репортер»  подав таку версію зазначених подій:
"Одна людина загинула і одна поранена в результаті зіткнення націоналістів і антифашистів проти ночі на 18 квітня в Одесі. Про це повідомив знайомий загиблого, що побажав залишитися невідомим.

Член націоналістичного, профашистського руху Максим Чайка загинув від втрати крові в Одеській міській інфекційній клінічній лікарні. Також в цю клініку швидка доставила 20-річного Андрія Дзебана. Обидва хлопці отримали ножове поранення унаслідок зіткнення з представниками антифашистського руху. Бійка сталася на Олександрівському проспекті біля ринку «Книжка» о 23.30 17 квітня.

У бійці взяли участь близько 4 осіб з кожної сторони. На місце події прибули 10 міліціонерів з службовою собакою. Правоохоронці затримали деяких учасників зіткнення і доправили їх у Приморській райвідділ міліції. Співробітники УМВС порушили кримінальну справу і опитали знайомих загиблого.

Друзі Максима Чайки приступили до збору коштів для допомоги батькам загиблого.
Похорони відбудуться 22 квітня на Таіровському кладовищі.
21-річний Максим Чайка навчався в Одеському національному університеті ім. Мечникова, на факультеті журналістики".

За фактом вбивства Максима Чайки порушено кримінальну справу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ