Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Відставка Абрамавичуса допомогла Яценюку перехопити ініціативу і заманити опонентів в пастку, - Портников

Рішення уряду про збереження міністрів, що раніше пішли у відставку, і заява Арсенія Яценюка про те, що Кабмін буде "боротися за країну", переводить політичну ситуацію в абсолютно новий режим, до якого більшість учасників гри виявилися зовсім не готовими. Відставка міністра економічного розвитку Айвараса Абрамавичуса - з якими б цілями вона не оголошувалася і що б не було її справжньою причиною - допомогла Яценюку перехопити ініціативу і заманити опонентів в пастку.

Про це написав Віталій Портников.

І далі: Яценюк поставив депутатів перед вибором. Вони можуть підтримати вже існуючий уряд - і тоді їм буде куди складніше критикувати кабінет і прем'єра і розраховувати на новий уряд із збереженням старої коаліції або на дострокові вибори - або оголосити недовіру уряду. Але що станеться в разі оголошення недовіри?

У цьому випадку коаліція розвалиться, "Народний фронт" звинуватить коаліційних партнерів у "втечі з поля бою", а нову коаліцію створити так і не вдасться. Країною аж до дострокових виборів буде керувати тимчасовий кабінет, в якому практично всі - від глави уряду до заступників міністрів - будуть випадковими людьми. При цьому у цього нового кабінету не буде навіть теоретичної можливості проводити реформи. І не буде можливості розраховувати на міжнародні запозичення - оскільки в міжнародних фінансових організаціях чекатимуть виборів і формування стабільного уряду.

Економічна ситуація буде погіршуватися, курс гривні - падати, невдоволення населення - наростати. Але це вже буде не невдоволення Яценюком і його міністрами. Це буде невдоволення тими, хто відправив кабінет у відставку і привів до страхітливої ​​ситуації. Причому на тлі нових проблем діяльність Кабінету Яценюка буде виглядати цілком реформаторською і навіть стабілізуючою.

Чи є можливості розгорнути негативний економічний тренд? За великим рахунком, їх немає навіть при збереженні чинного уряду і зовнішнього фінансування. А без грошей МВФ їх не буде напевне. Тому в вихорі нових проблем може випаруватися навіть рейтинг БПП - разом з президентським. Про рейтинг "Самопомочі" і "Батьківщини" я вже й не кажу, про ці партії можна буде благополучно забути.

Міхеілу Саакашвілі доведеться для збереження інтересу до себе і своїх проектів боротися з чимось більш відчутним, ніж корупція - бо на тлі наростання бідності населенню буде цікаво, як вижити, а не як покарати. На перший план висуватимуться абсолютно нові - або добре забуті старі політичні сили.

У цій ситуації можуть з'явитися шанси у того ж Яценюка - як у реформатора, якому корупціонери (як же без них) не дали завершити реформи. І у "Свободи", яка презентуватиме інтереси "справжніх українців", здатних змінити країну без іноземців. Чи збереже свої позиції Олег Ляшко, який навряд чи захоче відповідати за кризу і відставку уряду.

Власне, я вже назвав вам учасників нової коаліції, яка сформується після дострокових виборів. Це буде не нова коаліція. Це буде та сама коаліція, яка виникла відразу ж після Майдану. І президенту доведеться її підтримати - як він її підтримав після Майдану - правда, ще не працюючи президентом, але маючи можливість пропонувати своїх людей в уряд.

Виникає просте питання: чи є сенс заради відтворення цієї нової старої коаліції - куди більш популістської, ніж працююча - гробити нинішню?"

rus.newsru.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ