Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Віктор Ющенко та Лех Качинський домовилися про сприяння Польщі в інтеграції української енергетичної системи у європейську енергосистему

Про допомогу Польщі Україні на шляху до європейської інтеграції та інтеграцію української енергетичної системи у європейску енергосистему говорили Президенти України та Польщі в рамках візиту Віктора Ющенка у Республіку Польща на відкриття меморіального комплексу загиблим українцям у селі Павлокома, — повідомив 15 травня під час прес-конференції голова Львівської ОДА Петро Олійник. За його словами, 12 травня українська делегація на чолі  з главою нашої держави зустрілася з польською делегацією на чолі з Лехом Качинським, яку представляли члени польського уряду, члени сенату та польські бізнесменами, які працюють на теренах України, щоб обговорити перспективи подальшої співпраці між обома країнами. Зокрема, розлядалися питання подальної долі ГУАМ та СНД, проблеми транскордонного співпробітництва між Україною та Польщею, питання енергетичної безпеки, а також інтеграція українських енергосистем в європейську систему та адаптація українського палива, насамперед бензину, відповідно до стандартів ЄС.

«Одним із найбільших досягнень зустрічі, на мій погляд, є те, що наші країни домовилися про сприяння польською стороною інтеграції українських енергосистем у європейську можливість — це колосальна перемога, яка дасть нам вихід на європейську енергетичну систему. Жодна із країн колишнього СРСР, крім тих, що входять в ЄС, не мають такого виходу», — підкреслив Петро Олійник.
В рамках зустрічі сторони також обговорили можливість будівництва на території Львівської області заводу з вироництва біодизеля, що дозволить адаптувати українське паливо до стандартів ЄС. Щоправда, за словами голови Львівської ОДА, для спорудження такого підприємства потуг лише нашої обласні не вистачить, отож треба кооперуватися з Івано-Франківською та Тернопільською областями.
Що ж до проблеми розбудови кордонів, то, як наголосив Петро Олійник, важливим питанням на сьогодні є не тільки будівництво нових митних переходів та реконструкція уже існуючих, але й розбудова інфрастуктури кордону в цілому. Як зазначив Петро Олійник, до кінця 2006 року заплановано добудувати третій транскордонний коридор, який проходитиме через Броди, Стрий, Львів з виходом на Рівне, а в перспективі влада області планує збудувати і п’ятий транскордонний коридор.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ