Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вірні УГКЦ представили своє бачення священства

13 вересня 2006 року в Соборі Святого Юра відбудеться Свята Літургія з нагоди початку проведення у Львові Синоду Єпископів УГКЦ, котрий завершиться 20 вересня. Про це сьогодні, 30 серпня, під час прес-конференції повідомив Глава УГКЦ, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Блаженніший Любомир Кардинал Гузар.

Особливістю цьогорічного Синоду є те, що в процесі його підготовки брали участь вірні церкви, духовенство та миряни. Зокрема, на адресу Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ надійшло близько 20 листів від вірних Церкви, у котрих вони висловлюють свої думки щодо головної теми Синоду – життя і виховання священиків.
„Основною темою цьогорічного Синоду є священство, - зазначив Глава УГКЦ. – Ця тема є особливо важливою, оскільки в українській культурі священики мають особливу повагу від людей; люди прислухаються до їхніх порад та настанов. Тому священство має бути добре підготовленим для того, аби допомагати людям. Синод Єпископів є корисним тоді, коли його рішення і настанови втілюються у житті, а не лише на папері.”
За словами Глави УГКЦ, Синод Єпископів проходить щороку і його можливості зростають з року в рік. Серед основних пропозицій, які подають вірні УГКЦ для Синоду Єпископів, зокрема є: передбачити бюджет для місійної діяльності; вивчити ситуацію капеланства у тюрмах, колоніях для неповнолітніх, лікарнях, закладах для людей з особливими потребами; ретельно підбирати кадри для вступу в семінарію, брати тих, які вже мають вищу освіту або спеціальність; запровадити в семінарії курс сакрального мистецтва (теорія, практика, реставрація), щоб унеможливити руйнацію церковних скарбів у храмах; ввести в семінарії, починаючи з 2 і 3 курсів, конкретну спеціалізацію: „капелан університетської молоді”, „місіонер”, „капелан для найбільш незахищених у суспільстві осіб”, „науковець”; розглянути питання навчання в семінарії старших за віком людей; розвивати системи природничої і гуманітарної освіти в церкві – відкрити природничі, господарські, спеціальні спеціалізації в УКУ.
Крім того, дописувачі ставлять такі вимоги до душпастирів: непохитна віра; світська вища освіта; вміння вести екуменічний діалог; вміння бачити перспективу Церкви; не створювати проблем із дрібниць; душпастирське ставлення до усіх парафіян, незалежно від їхнього соціального стану і життєвої позиції; почуття гумору та комунікабельність; організаційні здібності.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ