Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вісім вищих навчальних закладів Львова пройшли перевірку комісією Державної інспекції навчальних закладів

У період з 17-го по 27 липня 2006 року комісією Державної інспекції навчальних закладів спільно із представниками головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації та обласного оперативного штабу „Вступна кампанія - 2006” здійснено перевірку восьми вищих навчальних закладів Львова різних форм власності з питання організації та проведення прийому студентів на навчання у 2006/07 навчальному році. Повідомили в прес-службі Львівської ОДА.

Встановлено, що навчальними закладами постійно здійснюється профорієнтаційна та агітаційна робота щодо вступу до навчальних закладів та формування майбутнього контингенту студентів. Так, в засобах масової інформації, в збірниках для вступників у вищі навчальні заклади публікуються рекламні оголошення; на телебаченні, радіо постійно надається рекламна інформація щодо вступу до навчальних закладів. Відповідна інформація розміщується також на web-сайтах навчальних закладів.
Керівництво більшості перевірених навчальних закладів в цілому дотримується вимог чинного законодавства, нормативно-правових актів у сфері вищої освіти та інструктивно-методичних листів Міністерства освіти і науки України під час організації і проведення прийому студентів на навчання, зокрема, прийому документів, проведення вступних випробувань. Усі вступні випробування незалежно від джерел фінансування, за винятком випробувань з образотворчого мистецтва, культури, фізичної культури та української мови як загального предмета, проводяться в письмовій формі з використанням тестових технологій, що дозволяє забезпечити прозорість, відкритість та об’єктивність в оцінюванні знань абітурієнтів під час складання ними вступних випробувань. До складу апеляційних комісій за письмовими рекомендаціями головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації включено вчителів загальноосвітніх шкіл, які не є членами приймальних екзаменаційних комісій. В той же час слід зауважити, що навчальними закладами не приділяється належної уваги щодо забезпечення громадського контролю за роботою приймальних комісій, зокрема, апеляційних комісій шляхом залучення до них депутатів обласних (міських) рад, їх участі у засіданнях приймальних комісій під час розгляду питань щодо зарахування до вищих навчальних закладів тощо.
Навчальними закладами здійснювався прийом сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з української мови, математики, історії України.
Особливу увагу вищими навчальними закладами всіх форм власності приділено питанням цільового прийому сільської молоді, дітей-сиріт, дітей-інвалідів та інших категорій осіб, визначених відповідними рішеннями Президента України, Уряду та державними програмами. І державні, і практично всі перевірені навчальні заклади недержавної форми власності реалізують певні соціальні програми, зокрема, беруть на безкоштовне навчання дітей-сиріт, дітей, що залишилися без піклування батьків, надають знижки в оплаті дітям з малозабезпечених сімей, із сільської місцевості тощо.
Враховуючи численні звернення громадян до оперативного штабу Міністерства освіти і науки України, під час перевірки комісією звернуто увагу керівництва навчальних закладів, що Умовами прийому до вищих навчальних закладів України, які затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 01.02.06 №71, передбачено, що особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень „Бакалавр”, мають право незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти брати участь у загальному конкурсі при вступі на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями „Спеціаліст”, „Магістр”. Наказом також передбачено, що прийом документів, проведення фахових вступних випробувань та зарахування на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста та магістра на місця державного замовлення проводиться до 5 серпня.
Підсумки прийому до ВНЗ України у 2006 р. детально планується обговорити на засіданні колегії Міністерства освіти і науки України в жовтні 2006 року.
Загалом у Львівській області є 19 державних і 6 недержавних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації та 37 навчальних  закладів I-II рівнів акредитації.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ